Objava CERP-a

Švicarski Immo Invest Partner dao obvezujuću ponudu za Club Adriatic

Hina

Hotel Vala, uvala Slana / Foto: M. GRACIN

Hotel Vala, uvala Slana / Foto: M. GRACIN

Vlade Zorana Milanovića i Tihomira Oreškovića u ljeto 2015. odnosno u ljeto 2016. donijele su gotovo identične odluke da turističko društvo Club Adriatic d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, do 31. listopada 2016., odnosno do 31. listopada 2017. nastavlja upravljati turističkim nekretninama/tvrtkama – Turističko naselje Perna s hotelom Komodor i kampom u Orebiću na Pelješcu, Hotelom Hrvatska iz Baške Vode na Makarskoj rivijeri, Kampom Uvala Slana s apart hotelom Klub Vala u Selcu kod Crikvenice te s Kampom Kupari



Za kupnju tri poslovna udjela odnosno stopostotni udjel u temeljnom kapitalu Cluba Adriatic pristigla je samo jedna obvezujuća ponuda, i to tvrtke Immo Invest Partner AG iz Švicarske, koja je za Club Adriatic ponudila 54 milijuna kuna, što je 6,4 milijuna kuna više od početne cijene, objavio je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP).


»U postupku javnog prikupljanja ponuda za kupnju tri poslovna udjela društva Cluba Adriatic pristigla je obvezujuća ponuda koju je dostavilo trgovačko društvo Immo Invest Partner AG iz Švicarske, koje je za kupnju poslovnih udjela koji su predmet prodaje ponudilo cijenu u visini od 54 milijuna kuna, što predstavlja 6,4 milijuna kuna veći iznos od početne cijene koja je utvrđena u iznosu od 47,59 milijuna kuna za poslovne udjele iz prodaje«, navodi se u objavi CERP-a.


Iz CERP-a najavljuju da će njihove stručne službe u idućim danima izvršiti detaljnu analizu pristigle ponude.




CERP je krajem rujna ove godine započeo postupak prodaje Cluba Adriatic objavom javnog poziva za iskazivanje interesa za kupnju te tvrtke, a u tom je prvom krugu prikupljanja ponuda zaprimio 15 pisama namjere. Potencijalni investitori koji su poslali pisma namjere bili su pozvani i na dostavu obvezujućih ponuda, za što je rok prvotno bio 4. prosinca, no potom je produžen do 15. prosinca, do 12 sati.


Tijekom trajanja poziva za podnošenje obvezujućih ponuda otkupljene su četiri ponudbene dokumentacije te je dostavljena jedna obvezujuća ponuda, budući potencijalni investitori koji su u prvom krugu iskazali interes nisu bili dužni u drugom krugu predati obvezujuću ponudu, napominju iz CERP-a.


Tvrtku Club Adriatic je prije 14 godina osnovala država odnosno tadašnji Hrvatski fond za privatizaciju s ciljem da se bavi stavljanjem bivših vojnih odmarališta, hotela i kampova u turističku funkciju kroz procese privatizacije ili na neki drugi način.


Nad tom je tvrtkom u listopadu 2014. pokrenut postupak predstečajne nagodbe. No, Trgovački sud u Zagrebu je početkom travnja 2016. godine prekinuo postupak za sklapanje predstečajne nagodbe do pravomoćnog okončanja upravnog spora pokrenutog pred Upravnim sudom u Zagrebu.


Vlade Zorana Milanovića i Tihomira Oreškovića u ljeto 2015. odnosno u ljeto 2016. donijele su gotovo identične odluke da turističko društvo Club Adriatic d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, do 31. listopada 2016., odnosno do 31. listopada 2017. nastavlja upravljati turističkim nekretninama/tvrtkama – Turističko naselje Perna s hotelom Komodor i kampom u Orebiću na Pelješcu, Hotelom Hrvatska iz Baške Vode na Makarskoj rivijeri, Kampom Uvala Slana s apart hotelom Klub Vala u Selcu kod Crikvenice te s Kampom Kupari.


Donošenje takvih odluka Vlada je objašnjavala »omogućavanjem okončanja postupka predstečajnih nagodbi te reguliranja formalno-pravnog statusa nekretnina kojima upravlja Club Adriatic«, dok su neki mediji komentirali kao Vlada time spašava tu tvrtku od stečaja.


I u proteklim je godinama bilo pokušaja prodaje Cluba Adriatic, no bezuspješnih. Upravno vijeće CERP-a u rujnu je odlučilo o novom pokušaju prodaje, a tom je odlukom već zatražilo da se potencijalni ponuditelji u obvezujućoj ponudi moraju obvezati osigurati financijska sredstva da Club Adriatic podmiri sve obveze prema predstečajnoj nagodbi odnosno namiri sve vjerovnike čije su tražbine utvrđene u postupku predstečajne nagodbe te prioritetne tražbine radnika i potraživanje Slatinske banke, koja se kao razlučni vjerovnik odlučila na izdvojeno namirenje tražbina.


Potencijalni ponuditelji u obvezujućoj ponudi trebaju se obvezati i na dostavu rješenja Financijske agencije o obustavi postupka predstečajne nagodbe Cluba Adiratic, predviđa odluka Upravnog vijeća CERP-a.


Također, potencijalni ponuditelji nemaju pravo na bilo kakve regresne zahtjeve prema CERP-u s osnove namirenja potraživanja svih vjerovnika, kao ni na pokretanje bilo kakvih postupaka protiv CERP-a s osnova naknade štete, a koji se odnose na činjenice koje su mu u postupku prodaje udjela u Clubu Adriatic bile ili mogle biti poznate, za što će trebati dostaviti i izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika.