Serijalizacija

Svaki drugi lijek kupljen u Hrvatskoj preko interneta je – krivotvorina

Hina



U Hrvatskoj je danas počela Serijalizacija lijekova, odnosno provjera autentičnosti lijekova na recept, kojim će se spriječiti izdavanje krivotvorenih lijekova kroz legalni lanac opskrbe, priopćeno je u subotu iz Hrvatske organizacije za provjeru autentičnosti lijekova (HOPAL).


Unatoč tome što u našoj zemlji dosad nije zabilježen slučaj prijave krivotvorenog lijeka, cilj je onemogućiti da do takve situacije uopće dođe te dodatno povećati sigurnost pacijenata i zaštititi njihovo zdravlje od opasnih krivotvorina.


Iz HOPAL-a ističu da je Hrvatska u okviru zadanih rokova, uspješno završila proces implementacije Nacionalnog sustava za provjeru autentičnosti lijekova na recept, koji će spriječiti izdavanje krivotvorenih lijekova kroz legalni lanac opskrbe.




»U suradnji sa svim dionicima uspjeli smo ispuniti visoke zahtjeve složenog informatičkog sustava i na vrijeme izgraditi platformu koja omogućuje povezanost s Europskim središtem za provjeru autentičnosti lijekova (EMVS). Podatci o proizvodima i pakiranjima lijekova koji se prikupljaju u EU sustavu, dostupni su i u Nacionalnom sustavu za provjeru autentičnosti lijekova, koji je od danas u potpunosti spreman i funkcionalan te je započeo s primjenom«, navode iz HOPAL-a.


Na taj se način povećava sigurnost pacijenata, a time i zaštita njihovog zdravlja.


»Svaki lijek koji se izdaje na recept, a koji se od 9. veljače 2019. pusti u promet, na svojoj kutijici mora imati zaštitu od otvaranja i jedinstvenu oznaku, odnosno serijalizacijski broj na pakiranju kako bi se u sustavu u svakom trenutku moglo provjeriti njegovo porijeklo«, rekla je izvršna direktorica HOPAL-a Morana Dostal.


Time se dodatno jamči da je pacijent preuzeo siguran i autentičan lijek, dodala je.


Svaki drugi lijek kupljen putem interneta – krivotvoren


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, količina krivotvorenih lijekova na svjetskom tržištu kontinuirano raste, a gotovo je svaki drugi lijek kupljen putem interneta – krivotvoren.


U zemljama u razvoju na crnom se tržištu proda i do 30 posto svih lijekova, dok je u razvijenim zemljama taj postotak manji, no u stalnom porastu.


Slobodnim protokom roba i usluga u EU može se povećati rizik od krivotvorina koje mogu ući na tržište, a projektom serijalizacije, kojim se dodatno označava kutijica lijeka i osigurava od neovlaštenog otvaranja, želi se zadržati ova stečevina ujedinjene Europe, istovremeno stavljajući u veći fokus zaštitu i sigurnost pacijenata, navode iz HOPAL-a.


Projekt serijalizacije omogućuje stroži nadzor nad prometom lijekovima na EU tržištu


Projekt serijalizacije omogućuje stroži nadzor nad prometom lijekovima na europskom tržištu, a Hrvatska, kao članica Europske unije, obvezna je na svom teritoriju primijeniti odredbe Direktive o krivotvorenim lijekovima i Delegirane uredbe Komisije EU.


U skladu s njima, sve su države članice EU kroz nacionalne organizacije bile dužne uspostaviti nacionalne sustave za verifikaciju lijekova do 9. veljače 2019., kada projekt serijalizacije kreće u primjenu, što je Hrvatska pravovremeno realizirala. Od danas bi na sustav trebale biti povezane sve ljekarne, bolnice i veledrogerije, odnosno ukupno gotovo 1.200 krajnjih korisnika.


Budući da je projekt i službeno zaživio, HOPAL je kao i dosada svim dionicima u distribucijskom lancu lijekovima u Hrvatskoj na raspolaganju za tehničku podršku koja podrazumijeva održavanje Sustava za verifikaciju, ističe izvršna direktorica HOPAL-a Morana Dostal.


HOPAL – Hrvatska organizacija za provjeru autentičnosti lijekova, neprofitna je organizacija koja uspostavlja i upravlja Hrvatskim nacionalnim sustavom za provjeru autentičnosti lijekova u svrhu sprječavanja i borbe protiv krivotvorenih lijekova u Hrvatskoj i Europi. Osnivači su HUP – Udruga proizvođača lijekova (HUP-UPL), IFI –


Inovativna farmaceutska inicijativa i HGK – Udruženje trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima.