Predali žalbu

Suspendirani SDP-ovci predali žalbu

Dražen Ciglenečki



ZAGREB Četvorica suspedniranih članova Predsjedništva SDP-a danas su Statutarnoj komisiji predalo zajedničku žalbu na odluku Glavnog odbora SDP-a. Iskoristili su statutarnu mogućnost i svaki je od njih odredio jednog člana stranke kao potporu u postupku koji će uslijediti.


Babić se opredijelio za Igora Dragovana, Zmajlović za Gordana Marasa, Hajdaš Dončić za zagorskog župana Željka Kolara, a Grbin za Tončija Restovića, predsjednika šibenskog SDP-a. U žalbi se navode članci Statuta, koji su, prema mišljenju spomenute četvorke, prekršeni prilikom donošenja odluke da im se na dvije godine oduzmu članska prava. Primjerice, nisu, tvrde, prethodno bili obavješteni da će protiv njih biti pokrenut stegovni postupak.


No, žalbom se ocjenjuje i politička dimenzija suspenzije. Grbin, Hajdaš Dončić, Zmajlović i Babić naglašavaju da su bili dužni »zastupati i braniti interese stranke«. “Dužnost na koju smo se kandidirali i na koju su nas članovi stranke izabrali od nas je tražila da reagiramo na procese koji se događaju u SDP-u, a ne da šutimo i pravimo se kao da je u stranci sve u najboljem redu.




Kada vidimo da netko svojim radom kontinuirano, godinama nanosi štetu SDP-u, prvo kao predsjednik najveće lokalne organizacije stranke, a onda kao Predsjednik SDP-a, na to smo dužni reagirati, što smo i učinili”, upozorava se u žalbi. Dodaje se da je “pravo na sadržajnu, opravdanu i konstruktivnu kritiku temelj svake demokratske organizacije, što SDP mora biti ako želi opstati na političkoj sceni”.