Tko ju sabotira

Sukob oko milijunskih poslova u Vinkovcima: Je li ovo HDZ-ovac za kojeg ministrica Žalac tvrdi da joj smješta?

P. N.

Portal Net.hr tvrdi kako se po svemu sudeći radi o potpredsjedniku HDZ- Tomislavu Čuljku. Pišu kako su taj odgovor dobili baš od svih sugovornika iz stranke koje su upitali "na koga to cilja Gabrijela Žalac"



Ministrica Gabrijela Žalac još nije otkrila tko je to u HDZ-u koji joj smješta i stoji iza “napada na nju”, kako je to preksinoć naznačila na gostovanju u Dnevniku Nove TV. O kome se radi nije otkrio nijedan od njenih kolega ministara iz Vlade s kojima su novinari jučer razgovarali.


No portal Net.hr tvrdi kako se po svemu sudeći radi o potpredsjedniku HDZ- Tomislavu Čuljku. Pišu kako su taj odgovor dobili baš od svih sugovornika iz stranke koje su upitali “na koga to cilja Gabrijela Žalac”.


Njihov sukob traje navodno već nekoliko mjeseci, a razišli su se zbog kontrole lokalne mreže i poslova na vinkovačkom području. Otvoreni rat započeo je, rekli su sugovornici portala Net.hr, oko kontrole tvrtke Vodoprivreda Vinkovci koja je u većinskom vlasništvu Vukovarsko-srijemske županije. Radi se o tvrtki koja je pod istragom jer su, navodno, lažno prikazali da su dovršeni radovi u sustavu obrane od poplava za koje su primili oko 3,2 milijuna kuna od Hrvatskih voda. Direktor tvrtke bio je Dražen Milinković, HDZ-ovac koji je bio direktno na vezi sa županom Galićem ali i pripadnik mreže Tomislava Čuljka.




No, nakon što je objavljeno da Vodoprivreda ulazi u projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna u vrijednosti od 384 milijuna kuna, a od toga će 70 posto biti povučeno iz EU fondova – putem ministarstva Gabrijele Žalac – ministrica Žalac postaje daleko značajniji igrač na tom području i uskoro slijedi imenovanje novog direktora. Umjesto Milinkovića bio je u igri i sin Tomislava Čuljka, Vedran Čuljak, koji trenutno radi u županjskoj šećerani (Sladorana d.o.o.) ali na kraju je za direktora imenovan Ivan Rimac, do tada zaposlen u Županiji, potom Agenciji za razvoj Vukovarsko-srijemske županije, “stručnjak za EU fondove”.


Portal piče kako je Čuljak time dvostruko ponižen – njegov sin koji se htio izvući s loše pozicije u Sladorani ispao je iz kadrovske križaljke, a drugo, Čuljak je izguran iz značajnog prostora dogovaranja poslova. Naime, brat Tomislava Čuljka, Miroslav Čuljak, vlasnik je tvrtke More d.o.o., građevinske tvrtke čiji su bageri u niskom startu čekali da krenu radovi preko Vodoprivrede.


Tomislav Čuljak je jedan od prvoboraca HDZ-a, saborski zastupnik u četiri mandata, ali i vrlo utjecajni potpredsjednik stranke, zaposlen je u državnoj tvrtki Odašiljači i veze na mjestu savjetnika Uprave. Smatralo ga se Karamarkovom “desnom rukom”, ali u trenutku kada je Milijan Brkić preokrenuo igru i podržao rušenje Karamarka, nakon Afere konzultantica, Čuljak je ostao vezan uz centralu stranke i postao jedan od ključnih Plenkovićevih suradnika, stranački veteran koji je bio zadužen za “slavonsku mrežu”.


Originalni tekst pročitajte OVDJE.