Europski parlament

Šuica od bugarskog predsjedanja Unijom zatražila bolju zaštitu Jadrana od otpada

Hina

U Europi svake godine nastane 25 milijuna tona plastičnog otpada, od čega se manje od 30 posto prikuplja radi recikliranja



Europarlamentarka Dubravka Šuica u srijedu je ministra zaštite okoliša Bugarske, koja trenutno predsjeda Europskom unijom, upozorila na onečišćenje Jadrana otpadom iz Crne Gore i Albanije, kandidatkinja za priključenje Uniji, te postavila pitanje je li moguće u pregovorima o pristupanju uvesti strože kriterije u pitanju zaštite okoliša.


Nakon niza intervencija u Europskom parlamentu i apeliranja na Komisiju zbog ekološke katastrofe koja je više puta zaprijetila Dubrovniku i hrvatskim otocima, zastupnica Dubravka Šuica u srijedu je na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane sudjelovala u razmjeni mišljenja s bugarskim ministrom za zaštitu okoliša Nenom Dimovom i upoznala ga s problemom otpada s kojim se suočava hrvatski jug, izvijestio je ured zastupnice.


Šuica je istaknula kako pojedine države koje imaju status kandidatkinje EU ne poštuju odredbe Barcelonske konvencije, niti postojeće odredbe i direktive Europske unije te svjesno zagađuju more plastičnim otpadom koje, nošeno južnim vjetrom, stiže u dubrovačku luku i hrvatske otoke.




»Budući da Bugarska trenutno predvodi Uniju a kao jedan od Vaših prioriteta je eurointegracija zemalja zapadnog Balkana, interesira me postoji li mogućnost uvođenja strožih kriterija prigodom otvaranja i zatvaranja poglavlja o okolišu za zemlje kandidatkinje poput Crne Gore i Albanije?«, upitala je Šuica i naglasila kako još uvijek čeka odgovor Komisije i njezinog povjerenika za okoliš na isto pitanje.


Bugarski ministar Dimov naglasio je kako su upravo zaštita okoliša i strategija za plastiku među glavnim prioritetima bugarskog predsjedanja Vijećem, te da je prošlotjedni paket mjera Europske komisije posebno ohrabrujući za poticanje ekološke inovativnosti i oštro kažnjavanje zagađivača, stoji u priopćenju.


Nakon što je 16. siječnja Europska komisija usvojila EU strategiju za plastiku kao dio postupka prelaska na više kružno gospodarstvo, prošli je tjedan u Europskom parlamentu održana rasprava na istu temu, a Dubravka Šuica slikovito je šokantnim fotografijama zastupnicima na plenarnoj ilustrirala otpad koji se u prosincu našao u dubrovačkoj luci.U Europi svake godine nastane 25 milijuna tona plastičnog otpada, od čega se manje od 30 posto prikuplja radi recikliranja. U svijetu plastika čini 85% otpada na plažama. Plastika se čak uvlači građanima u pluća i hranu koju jedu, a još nije poznat učinak mikroplastike u zraku, vodi i hrani na zdravlje.