Sakrivanje

Suđenja u Hrvatskoj postala tajna, Bošnjaković ukinuo obavijesti o ročištima. Evo kako su to obrazložili

Hina

Stav je to koji je neizravno nametnulo Ministarstvo pravosuđa RH ukinuvši početkom ovoga tjedna staru internetsku verziju sudskih ročišnika i uvodeći novu, u kojoj više nema nikakvih podataka o predmetima iz nadležnosti Uskoka i predmetima ratnih zločina



Ministar pravosuđa ukinuo je obavijest o ročištima za Uskočke predmete i procese za ratni zločin, piše u četvrtak Jutarnji list, ističući da su suđenja zbog toga postala tajna


Hrvatska javnost više ne smije znati kada će se nastaviti suđenje Ivi Sanaderu u tzv. uskočkom predmetu u slučaju Ina – Mol ni kada će biti sljedeća javna rasprava u predmetu protiv Branimira Glavaša optuženog za ratni zločin, navodi dnevnik.


Stav je to koji je neizravno nametnulo Ministarstvo pravosuđa RH ukinuvši početkom ovoga tjedna staru internetsku verziju sudskih ročišnika i uvodeći novu, u kojoj više nema nikakvih podataka o predmetima iz nadležnosti Uskoka i predmetima ratnih zločina.




Već na samoj novoj internetskoj stranici sudova RH ponuđeno je objašnjenje zašto je tome tako. Vjerovali ili ne, posrijedi su sigurnosni razlozi. »Zbog sigurnosnih razloga, u ovoj bazi podataka nije moguće pronaći kaznene maloljetničke predmete, predmete istrage i ratnih zločina te predmete iz nadležnosti Uskoka«, navodi se.


Kad su u pitanju maloljetnički predmeti i istrage, u startu je jasno zašto je pristup određenim podacima ograničen, kao što je bio i do sada. No, čak je i tu upitno radi li se o sigurnosnim razlozima, kako navodi ministarstvo, ili su možda ipak u pitanju drugi, posebnim zakonima propisani razlozi. No, kad su u pitanju podaci o javnim rasprava u predmetima ratnih zločina i iz nadležnosti Uskoka, onda uistinu nije jasno o kojim bi se to sigurnosnim razlozima radilo.


U preostalom dijelu »pojašnjenja« autori novog web ročišnika pozivaju se na pravo na zaštitu osobnih podataka, ali pritom nigdje ne navode na koje se točno zakone, uredbe ili druge propise pozivaju, donosi Jutarnji list.