Bivši predsjednik

Stjepan Mesić otkrio zašto je javno podržao Trumpa zbog čega je doživio brojne kritike

Boris Pavelić

»Clinton je nastavila rat u Iraku, proširila rat u Siriji, a i kriva je i za rat u Libiji i za arapsko proljeće, koje je sve, samo nije proljeće. U njenom su mandatu rušeni režimi, a iza njih je ostajao kaos. Clinton bi najvjerojatnije tako i nastavila«, kaže Mesić



ZAGREB Hrvatska treba brinuti prije svega o vlastitim interesima, a oni su u čuvanju dobrih odnosa i s Rusijom i s Ukrajinom, što je moguće, izjavio je jučer za naš list bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, ocjenjujući kako je premijer Andrej Plenković, predlažući ovoga tjedna u Ukrajini mirnu reintegraciju ratom zahvaćenih dijelova, »želio najbolje – da se sukob riješi mirnim putem«.


»Ali to je sukob koji mogu riješiti isključivo Rusija i Ukrajina same, i u tom smislu im i treba pomoći – da same riješe problem«, dodaje Mesić, koji nikada nije krio mišljenje kako Hrvatska, premda članica EU-a i NATO-a, mora voditi računa o vlastitome interesu za održavanjem dobrih odnosa s Rusijom. Mesić drži da je to naročito važno u sadašnjim geostrateškim okolnostima, nakon što je Vladimir Putin stabilizirao i učvrstio Rusiju, te nakon što je Donald Trump postao američki predsjednik. »Hrvatska mora voditi računa i o odnosima Rusije i SAD-a te SAD-a i EU, ali najviše o svojim interesima, a to su prijateljski odnosi i s Rusijom i s Ukrajinom«, naglašava Mesić. Dodaje kako je Putin, nakon razdoblja »kaosa pod Jeljcinom«, stabilizirao Rusiju. »Druge zemlje surađuju s Rusijom, pa trebamo i mi. Rusija je za nas uvijek bila veliko tržište, a to je i Ukrajina. U tome su naši interesi«, kaže Mesić.


Mesić kaže kako bi se odnosi Amerike i Rusije mogli poboljšati nakon što Donald Trump preuzme predsjedanje SAD-om.




»Podržao sam Trumpa, i zbog toga doživio kritiku i iz službenih krugova u Hrvatskoj«, kaže Mesić. No, objašnjava, podržao ga je zato što je Trump, za razliku od Hillary Clinton čija je politika postala predvidiva, decidirano rekao da Amerika ne smije rušiti vlade i u drugim zemljama postavljati sebi poćudne režime, te da se Amerika s Rusijom mora dogovarati, a ne voditi politiku protiv Rusije.


»Clinton je nastavila rat u Iraku, proširila rat u Siriji, a i kriva je i za rat u Libiji i za arapsko proljeće, koje je sve, samo nije proljeće. U njenom su mandatu rušeni režimi, a iza njih je ostajao kaos. Clinton bi najvjerojatnije tako i nastavila«, kaže Mesić.


Trump pak, drži Mesić, prekinut će takvu politiku bude li se držao obećanja.


»Istina, i Obama je imao odlična obećanja i velike poruke, a na kraju je postao zarobljenik onih kojima se suprotstavljao, jer na američkog predsjednika utječu i velike korporacije i financijski kapital. Vidjet ćemo kako će Trump voditi Ameriku. On bogat jest, nema razloga da se bogati.


Bude li se držao ova dva načela koja je najavio, pretpostavljam da bi mogao biti dobar predsjednik, a Hrvatska o svemu tome mora voditi računa«, kazao je Mesić.