Nevjerojatno

Stipendisti ostali bez plaće, pa otišli iz Uljanika. Maheri iz Pule im sad zbog toga šalju ovrhe

Milan Pavlović

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre

Uljanik je od rujna prošle godine prestao isplaćivati plaću, pa su radnici bili prisiljeni masovno napuštati tvrtku. Među njima i nekadašnji stipendisti, koji na taj način nisu odradili obavezu iz ugovora o stipendiranju u obliku određenog broja godina koliko su morali raditi u tvrtki



Nekadašnji Uljanikovi stipendisti, bivši studenti i učenici koji su, sukladno ugovoru o stipendiranju, nastavili raditi u Uljaniku, iznenadili su se kad su im minulih tjedana na kućne adrese počele pristizati prijetnje ovrhama da vrate dio stipendija koje su davno primili od tvrtke. Riječ je o iznosima od nekoliko tisuća, pa sve do više desetaka tisuća kuna. Čak, kako saznaje Glas Istre, u jednom slučaju i 70.000 kuna.


Priča je sljedeća: Uljanik je došao u financijske probleme, od rujna prošle godine prestao je isplaćivati plaću, pa su radnici bili prisiljeni masovno napuštati tvrtku. Među njima i nekadašnji stipendisti, koji na taj način nisu odradili obavezu iz ugovora o stipendiranju u obliku određenog broja godina koliko su morali raditi u tvrtki.


Ili drugim riječima; tko ode ranije, mora vratiti dio novca. Ta potraživanja prema bivšim stipendistima evidentirana su u stečajnom postupku kao dugovi prema Društvu, te se automatski krenulo se u postupak naplate. Od tud i prijetnje ovrhama…




Vjerovničko vijeće Brodogradilišta je donijelo odluku koja donekle uvažava okolnosti koje su uzrokovale odlazak nekadašnjih stipendista. Samir Hadžić, član Vijeća, kaže da se radi o relativno osjetljivom pitanju, pa su dogovorili da će se bivši stipendisti podijeliti u dvije grupe.


– Onima koji su otišli nakon 1. rujna 2018., odnosno u vremenu nakon što je Uljanik Brodogradilište prestao isplaćivati plaću, poslodavac je tom neisplatom automatski prekršio ugovor o radu.


Odlučeno je da se tim ljudima ono što oni duguju prebije s iznosom onoga što njima Brodogradilište duguje. Dakle, potraživanja će se prebiti, a eventualna razlika će im se oprostiti, mada većina takvih daleko više potražuje od Uljanika nego što mu duguje, kazao je Hadžić.


U toj skupini nalazi se, dodaje, desetak bivših stipendista Uljanik Brodogradilišta. Za ostalih 60-ak koji su otišli iz tvrtke prije početka rujna prošle godine, kazao je, ne postoji pravni osnov na temelju kojeg je Vjerovničko vijeće moglo donijeti odluku o oprostu.


– Tih 60-ak ljudi će morati platiti iznose koji su im određeni, a najveći dio njih ima s Uljanikom sklopljene nagodbe o tome. Te nagodbe i dalje vrijede, a Vjerovničko vijeće prihvatilo je moj prijedlog da se svima koji to moraju platiti izađe u susret i omogući im se obročno plaćanje duga na način kako tko može, kazao je Hadžić.


U vrtlogu brojki oko nekadašnjeg Uljanika našla su se i potraživanja koja nekad najveće društvo grupacije, Uljanik Brodogradilište, ima prema svojim nekadašnjim stipendistima.


Radi se o sedamdesetak nekadašnjih radnika Uljanik Brodogradilišta koje je ta tvrtka stipendirala tijekom srednjoškolskog obrazovanja ili studija.


Oni su sklopili ugovore prema kojima ih je po okončanju školovanja u Uljaniku čekao posao, a onda su uobičajeno za primljene stipendije trebali određeni broj godina odraditi ili ako odluče prije isteka tog roka dići sidro preostali dio primljenih stipendija vratiti.


Najveći broj onih koji se danas vode kao dužnici Uljanik Brodogradilišta tu firmu napustili su tijekom prošle godine, čime su formalno raskinuli ugovore, te došli u obavezu vraćanja neodrađenog dijela primljenih stipendija.


Većina je s tvrtkom odmah sklopila ugovore o obročnoj otplati tog duga, no kako je u međuvremenu stečaj progutao Brodogradilište u kojem su te stipendije trebali odraditi, ostalo je upitno je li s tim nestankom radnih mjesta uz koje ih je vezivala primljena stipendija nestala i njihova obaveza.