Havarija Bourbon Rhodea

Stigle nove satelitske snimke, nažalost, nisu pokazale nikakav objekt na površini oceana

Marinko Glavan

Foto Facebook, Screenshot

Foto Facebook, Screenshot

Snimke nisu pokazale nikakav objekt, kratko je poručila izvršna direktorica EMSA-e



Na željno iščekivanim, novim satelitskim snimkama područja Atlantika na kojemu traje potraga za nestalim pomorcima s potonulog broda Bourbon Rhode, među kojima je i zapovjednik iz Hrvatske Dino Miškić, u petak, nažalost nije bilo nikakvih objekata na površini mora, potvrdila nam je u poslijepodnevnim satima Maja Markovčić Kostelac, izvršna direktorica Europske agencije za sigurnost mora (EMSA).


Snimke sa satelita koje prikazuju šire područje pretrage u EMSA-u su, zajedno s analizom snimljenog materijala, stigle poslijepodne, oko 18 sati, nakon čega smo kontaktirali Markovčić Kostelac.


– Snimke nisu pokazale nikakav objekt, kratko je poručila izvršna direktorica EMSA-e, koja nije željela odgovoriti na pitanje ima li Agencija saznanja do kad će potraga za nestalima biti nastavljena.




Na satelitskim snimkama od prije tri dana bio je uočen objekt koji dimenzijama odgovara splavi za spašavanje s potonulog broda, nakon čega su potražni brodovi upućeni u područje u kojemu je objekt snimljen, no potraga do sad nije dala nikakve rezultate.


Satelitske snimke od četvrtka bile su neupotrebljive zbog oblačnog vremena u tom području koje je inače izvan uobičajenih ruta trgovačkih brodova koji plove preko Atlantskog oceana, što, nažalost, smanjuje i broj brodova koji bi potencijalno mogli pronaći nestale pomorce.


Sindikati pisali vladama


Za sad nije jasno do kad će trajati potraga za nestalima, no sa svih strana stižu pozivi i apeli vladama zemalja koje mogu pomoći u potrazi da se ona nastavi. Tako je u ime više od 18 milijuna članova sindikata transportnih radnika okupljenih u ITF, Međunarodnu federaciju transportnih radnika, u petak, na prijedlog Sindikata pomoraca Hrvatske, poslano pismo vladama kojim ih generalni tajnik ITF-a Stephen Cotton poziva na nastavak potrage.


“Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF) koja predstavlja 18,5 milijuna transportnih radnika, okupljenih u 670 sindikata diljem svijeta, snažno poziva vašu vladu da nastavi s naporima u operaciji traganja i spašavanja(SAR) za posadom koja je nestala na moru 26. rujna ove godine, kada je, u uvjetima uragana jačine 4, na Atlantskom oceanu potonuo brod Bourbon Rhode.


Iz nepoznatih je razloga operacija traganja bila obustavljena nakon samo tjedan dana, ali je nastavljena nekoliko dana kasnije. Do sad su tri člana posade pronađena živa i spašena, a potvrđena je smrt četvorice članova posade, što znači da sedmorica članova posade još čekaju da budu pronađeni.


Obaviješteni smo da su četiri splavi za spašavanje na brodu uspješno aktivirane, stoga je i dalje vrlo vjerojatno da su preostali članovi posade živi te čekaju i nadaju se da će biti spašeni.


Molimo da učinite sve što je u vašoj moći kako bi potraga za nestalim pomorcima bila nastavljena.”, stoji u Cottonovom pismu.


Pismo identičnog sadržaja na iste je adrese poslao i Mark Dickinson, generalni tajnik Nautilusa, sindikata koji okuplja 20 tisuća pomoraca iz Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske i Švicarske.


Francuzi odlučuju hoće li poslati vojne snage


Iako je francuska sklužba CROSS AG, agencija za traganje i spašavanje na moru koja pokriva to područje, danas razmatrala zaustavljanje akcije, odlučili su da će potragu ipak nastaviti, barem do ponedjeljka.


Kako je za Jutarnji list potvrdio Oualid Sahtout, šef ureda za informiranje pri francuskom ministarstvu unutarnjih poslova zadužen za prefekturu Martinique, brodovi će i dalje ploviti oko područja gdje bi se, prema satelitskim snimkama koje je tamošnjim službama poslala Europska agencija za sigurnost mora (EMSA), mogla nalaziti splav sa Miškićem i šest kolega.


Sahtout je za Jutarnji rekao i kako francuske vlasti razmatraju uključivanje vojske u akciju spašavanja. Nije precizirao znači li to da bi se u potragu uključili samo vojni brodovi ili i zrakoplovi, a odluka bi trebala biti donesena tijekom vikenda.


Filipinski član posade trgovačkog broda uključenog u potragu za nestalim pomorcima potonulog tegljača za Morski.hr je sinoć rekao kako potraga još uvijek nije dala rezultate.


– Bio sam sinoć na dužnosti i bila su tri broda u akciji traganja i spašavanja. Alp Striker vodi i zadaje uzorke potrage, sad za pet brodova. Upravo su nam zadali novi uzorak. Dajemo sve od sebe. Nadam se da ćemo pronaći nešto, rekao je Filipinac.


Dodao je da on nije vidio nikakve zrakoplove u potrazi, barem dok je bio na straži na brodu. Danas poslijepodne filipinski pomorac je portalu Morski.hr poslao fotografiju s komandnog mosta broda koji sudjeluje u potrazi.


Bonaca, ali ništa nisu vidjeli


– Atlantik je toliko golem! Ali dajemo sve od sebe u potrazi. Ružno je reći, ali do sad nismo vidjeli ništa i nikoga, iako je jučer za vrijeme moje straže bila takva bonaca. Za danas ne znam još koliko je brodova uključeno u akciju traganja, kazao je za Morski.hr.


Ne vjeruje, dodaje, da će helikoptere slati u potragu, iz razloga što se trenutno nalaze čak tisuću nautičkih milja od najbliže obale.


Podsjetimo, još 9. listopada, nakon što su francuske službe već prekinule aktivnu potragu, na satelitskim snimkama uočen je objekt koji dimenzijama odgovara splavi za spašavanje. Na to su područje potom upućeni dodatni brodovi. 


Tegljač Bourbon Rhode potonuo je 26. rujna, s 14 članova posade. Pronađena su tri živa člana posade, te četiri tijela stradalih, a još uvijek se traga za kapetanom Dinom Miškićem iz Šibenika te još šestoricom nestalih.