Službena izjava

Stigla Ramljakova izjava o ostavci: Stabilizirao sam Agrokor, a ostavku dajem kako ne bih postao prepreka nagodbi

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Medijske spekulacije upućuju da je Ramljak svojim poslovnim partnerima osigurao više nego dobru zaradu. Razlog podnošenja ostavke u dostavljanoj izjavi Ramljak je objasnio sljedećim riječima:



Iz Agrokora je medijima upućena izjava Ante Ramljaka, Vladinog povjerenika koji je podnio ostavku. U posljednjih nekoliko mjeseci, podsjetimo, za njegov rad vezano je više afera uz izbor savjetnika.


Medijske spekulacije upućuju da je Ramljak svojim poslovnim partnerima osigurao više nego dobru zaradu. Razlog podnošenja ostavke u dostavljanoj izjavi Ramljak je objasnio sljedećim riječima:


„Zajedno sa suradnicima i zaposlenicima Agrokora stabilizirao sam poslovanje, očuvali smo zaposlenost, spriječili propast dobavljača i stvorili preduvjete da sada vjerovnici mogu i trebaju ispregovarati nagodbu do kraja. Nažalost, neizvjesnost koja je bila stvorena vezano uz moj ostanak na mjestu izvanrednog povjerenika snažno radi protiv ovog procesa. Neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika dajem kako ne bih osobno postao prepreka postizanju nagodbe. Vjerovnicima i zaposlenicima Agrokora, koji su jedini bitni i zbog kojih postoji postupak izvanredne uprave, zahvaljujem na povjerenju i podršci.“




Podsjetimo, trgovanje Agrokorovim dionicama je privremeno obustavljano, do okončanja krize, a u medijima se već spominju imena njegovih nasljednika, koja su, neslužbenim izvorima zahvaljujući, plasirana u javnost. U pitanju su bivši šef Podravke Zvonimir Mršić, Fabris Peruško iz Tiska te Vladimir Bošnjak, član izvanredne uprave zadužen za financije.


Da Ramljak odlazi pod političkim pritiskom daje naslutiti i razgovor koji je predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović vodila s novinarima Globusa, pri čemu je istaknula da “niti jedan pojedinac nije vrijedan kompromitirati sve dobro što je napravljeno u proteklih deset mjeseci u krizi s Agrokorom”.


– Posebno brine činjenica da je slučaj Agrokor Vladi oduzeto toliko energije da se svi sada bave gašenjem požara umjesto investicijama, otvaranjem novih radnih mjesta i reformom državne uprave.


Na pitanje o njezinom razlazu s Vladom oko Agrokora i kako ocjenjuje Vladino upravljanje tom krizom, predsjednica Republike je rekla: “Da, bila sam vrlo kritična prema honorarima savjetnika. Mislim da su oni pretjerani, duboko nemoralni i da je u konačnici riječ o sukobu interesa. A najnovije informacije po kojima je gospodin Ramljak bio, nakon imenovanja za Vladina povjerenika, još dvadeset dana zaposlen u tvrtki Texo Management, koja je kasnije sklopila milijunski ugovor s Alix Partnersom, dakle posredno s Agrokorom, po mojem mišljenju čine poziciju gospodina Ramljaka, kao Vladina povjerenika, neodrživom.”


– Treba biti fer i priznati da se ova Vlada našla u krizi s Agrokorom koja nije nastala preko noći i u nastalim okolnostima preuzela je odgovornost te spriječila urušavanje gospodarskog sustava. Ono što je dobro jest da se stanje stabiliziralo, da su sačuvani poslovi i radna mjesta. A riječ je o ogromnom broju ljudi. Ali moram reći i to da me posebno brine činjenica da je slučaj Agrokor Vladi oduzeto toliko energije da se svi sada bavimo gašenjem požara, a ne novim investicijama, otvaranjem novih radnih mjesta, reformom državne uprave,” kazala je predsjednica države.