Svjetski savez mladih Hrvatska

Stanje u demografiji alarmantno: Vlada nema strategiju. Od ulaska u EU otišlo je 150 tisuća ljudi

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Slavić Miljenović se osvrnula na ostavku državnog tajnika za demografiju Marina Strmote, ocijenivši da je ostavka "stručnjaka koji odlazi zbog pasivnosti sustava i manjka političke volje da riješi gorući problem od nacionalnog interesa prikaz svih mladih koji su zbog istog razloga postali pasivni, apatični promatrači najveće katastrofe u Hrvatskoj".



ZAGREB – Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) upozorio je u petak da je stanje u demografiji alarmantno te je ocijenio da su, ovaj tjedan predstavljene mjere, neodgovarajuće, pa su zatražili od Vlade da u roku od tri mjeseca donese cjelovitu i sveobuhvatnu demografsku strategiju.


Prema procjenama demografa, Hrvatsku je od ulaska u EU napustilo više od 150.000 stanovnika. Premda u posljednje vrijeme svjedočimo padu broja nezaposlenih, postavlja se pitanje koliko je to zbog otvaranja novih radnih mjesta, a koliko zbog odlaska stanovništva”, rekla je na konferenciji za novinare jedna od voditeljica SSMH-a Jelena Slavić Miljenović.


Ocijenila je da svi ti negativni pokazatelji upućuju na manjak političke volje da se demografski problem konačno počne rješavati te da su do sada donesene mjere djelomične, kratkoročne i nedjelotvorne.




Stoga je Savez mladih Hrvatska pozvao Vladu i sve odgovorne da se ozbiljno uhvate rješavanja ovoga problema i da zajedno surađuju kako bi u što kraćem roku imali konkretnu strategiju demografske revitalizacije.


Slavić Miljenović se osvrnula na ostavku državnog tajnika za demografiju Marina Strmote, ocijenivši da je ostavka “stručnjaka koji odlazi zbog pasivnosti sustava i manjka političke volje da riješi gorući problem od nacionalnog interesa prikaz svih mladih koji su zbog istog razloga postali pasivni, apatični promatrači najveće katastrofe u Hrvatskoj”.


Istraživanje: Mladi žele ostati u Hrvatskoj, ali i kod vladajućih žele vidjeti spremnost za rješavanje problema


Na konferenciji za novinare predstavljena su istraživanja koje je Savez proveo među mladima u Hrvatskoj tijekom prošle dvije godine. Ona otkrivaju da mladi žele ostati u Hrvatskoj i osnovati obitelj, ali na ostvarenje te želje utječu nesigurna primanja, rješavanje stambenog pitanja, osiguranje financijske neovisnosti te strah od gubitka radnog mjesta nakon povratka s rodiljnog dopusta.


Mateja Čop, također voditeljica SSMH-a, istaknula je da je prema istraživanjima jasno da mladi u Hrvatskoj žele ostati, da su svjesni problema i da su spremni podnijeti i žrtvu da se on riješi, ali moraju vidjeti stav vladajućih da i oni žele to isto.


“Floskule i kratkotrajne ‘ad hoc mjere’ neće riješiti problem i uvjeriti mlade da ostanu u Hrvatskoj i da ovdje podižu obitelj”, kazala je, poručivši da Hrvatskoj treba jasna obiteljska politika i demografska strategija.


Stoga su mladi iz SSMH-a Vladi uputili zahtjev za donošenjem cjelovite i sveobuhvatne demografske strategije u koju trebaju biti uključeni stručnjaci, ali i mladi. Predložili su i osnivanje tijela te organizacijske preinake koje bi omogućile nadsektorsku suradnju kako bi se odgovarajuće rješavala sva pitanja vezana za demografiju i iseljenike. Mladi smatraju da Vlada pravu strategiju treba izraditi u iduća tri mjeseca.


Šterc: Rješavanju problema trebamo pristupiti organizacijski, tehnički i operativno


Demograf Stjepan Šterc nužnim je ocijenio da se problemu pristupi sustavno kako bi se izbjegao demografski slom zemlje.


“Vrijeme je da konačno shvatimo da je pitanje demografije ključna problematika hrvatske budućnosti. Rješavanju tog problema trebamo pristupiti organizacijski, tehnički i operativno. Nije dovoljno donijeti mjeru, dvije ili tri, nego sustav mjera koje bi bile vezane uz radnu, financijsku i pravnu sigurnost žena, majki, djece, obitelji“, kazao je Šterc.


Naglasio je da se demografska revitalizacija treba ostvariti donošenjem ključnih strateških mjera, povezivanjem iseljenika i decentralizacijom zemlje ukoliko, upozorio je, za pet do deset godina ne želimo biti svjedoci pada svih sustava.


Demograf ističe da su mladi budućnost Hrvatske, ali žele ostati u Hrvatskoj koja će imati širinu pristupa političkog sustava koji neće biti postavljen jedino za zadržavanje vlastitih pozicija.


Ocijenio je i da ministrica za demografiju, socijalnu politiku, obitelj i mlade Nada Murganić ne može riješiti demografsku problematiku.


“Osoba koja se nikada nije bavila s time, nije napisala stranicu teksta o toj problematici i ne zna osnovne zakonitosti te problematike te nema elementarne građanske hrabrosti, ne može tu problematiku izvući s obzirom na razinu do koje je došla”, kazao je Šterc.