Cerar o špijunskoj aferi

Slovenski šef diplomacije kaže da su hrvatski ‘pritisci na medije nedopustivi’

Hina

Reuters

Reuters

Cerar je dodao da sumnje o tome da je hrvatska obavještajna služba nadzirala komunikaciju slovenskog arbitra jerneja Sekoleca i agentice Simone Drenik tijekom arbitraže o granici nisu nove, ali su sada potvrđene



LJUBLJANA Miješanje stranih država i pritisci na slovenske medije su »nedopustivi«, kazao je u utorak za slovenske medije ministar vanjskih poslova Miro Cerar, u vezi sa navodnom špijunskom aferom vezanom za arbitražni spor s Hrvatskom i navodne pokušaje hrvatskih vlasti da preko posrednika utječu na redakciju jedne lokalne televizije da ne objave reportažu o tome.


Potvrdivši da je zbog te afere pozvao na konzultacije u Ljubljanu slovensku veleposlanicu u Hrvatskoj Smiljanu Knez, te na razgovor u svoje ministarstvo hrvatskog veleposlanika u Ljubljani Grgića, Cerar je kazao da Slovenija i dalje »neće popustiti braneći slobodu govora«, aludirajući time na reakciju svog ministarstva na potez mađarske veleposlanice koja je nedavno predala Sloveniji verbalnu notu prosvjedujući protiv karikature premijera Viktora Orbana na kojoj je on prikazan u pozi s ispruženom rukom, u društvu svog »slovenskog kolaboranta«, šefa slovenske oporbe Janeza Janše.


U vezi najavljenog dolaska slovenske veleposlanice u Hrvatskoj u Ljubljanu i sastanka nacionalnog Vijeća za sigurnost o slučaju »hrvatske špijunaže« Cerar je kazao da s predsjednikom vlade »koordinira aktivnosti«.




»Očekujem da ćemo danas o tome razmijeniti stajališta i vidjeti kako naprijed«, kazao je Slovenskoj agenciji STA ministar vanjskih poslova i bivši premijer.


Cerar je dodao da sumnje o tome da je hrvatska obavještajna služba nadzirala komunikaciju slovenskog arbitra jerneja Sekoleca i agentice Simone Drenik tijekom arbitraže o granici nisu nove, ali su sada potvrđene.


»Još dok sam bio predsjednik vlade postojao je niz indicija da je to točno, ali je naš primarni cilj bio da se arbitražni postupak privede kraju jer bi bilo kakva eskalacija napetosti ugrozila arbitražni postupak i štetila slovenskim interesima«, dodao je Cerar.


Dodao je kako ne zna kako će na »najnovija otkrića« o djelovanju hrvatskih tajnih službi reagirati službena Hrvatska, ali da se čini da je susjednu državu ta afera dovela »u nepriliku«. Dosadašnji hrvatski odazivi ukazuju da su se hrvatske vlasti našle u neprilici jer takvo postupanje nije u europskom duhu. Treba učiniti sve da se tako nešto više ne dogodi, kazao je Cerar u izjavi medijima.


Nakon što je premijer Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatna eskalirala tvrdnjom POP-TV-a da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže te tv postaje o prisluškivanju.


Zbog toga je stranka Socijalnih demokrata (SD), jedna od članica vladajuće koalicije, zatražila hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost, što je Šarec uvažio.