Slovenci zadovoljni, Hrvatska odluku ne priznaje

Slovenski premijer zbog odluke arbitraže sazvao državni i stranački vrh. Hrvatska ostaje pri svome

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

»Dobili smo više od onoga čemu smo se nadali, a to je konkretan poziv da se presuda implementira. To je za Sloveniju odlično. Stekli smo snažnu međunarodnu potporu i oslonac da će se presuda izvršiti«, kazala je za mariborski dnevni list »Večer« Dominika Švarc Pipan za koju list navodi da je istaknuta stučnjakinja za međunarodno pravo.



LJUBLJANA – Nakon jučerašnje izjave Europske komisije kako očekuje da Hrvatska i Slovenija provedu arbitražnu presudu, da im je spremna pomoći u tom procesu i da podupire dogovor premijera dviju država da će pokrenuti miran dijalog o graničnom pitanju bez incidenata, uz spremnost na svoje dobre usluge ako to zatraže obje strane, slovenski premijer Miro Cerar sazvao je za danas sastanak državnog vrha kako bi osigurao jedinstvo svih političkih čimbenika u gledanju na arbitražnu presudu, javljaju slovenski mediji.


Na zatvoreni sastanak o presudi kojom je arbitražno određena granica na moru i spornim dijelovima kopna, te na pitanje njegove implementacije, pozvani su predsjednici svih političkih stranaka, predsjednik parlamenta, a dolazak je potvrdio i predsjednik države Borut Pahor.


Slovenski mediji danas navode kako je jučerašnja reakcija Europske komisije povoljnija od onoga čemu su se slovenski politički čelnici nadali, te da je njome praktički potvrđeno da su arbitražni sporazum iz 2009. godine kojim je dogovorena arbitraža, te konačna presuda arbitražnog suda dio »europske pravne stečevine«.




»Dobili smo više od onoga čemu smo se nadali, a to je konkretan poziv da se presuda implementira. To je za Sloveniju odlično. Stekli smo snažnu međunarodnu potporu i oslonac da će se presuda izvršiti«, kazala je za mariborski dnevni list »Večer« Dominika Švarc Pipan za koju list navodi da je istaknuta stučnjakinja za međunarodno pravo.


Potpora Europe Sloveniji


Potpora Bruxellesa osobito je važna za slučaj da u provedbi presude dođe do zapleta ili incidenata, dodala je Švarc.


Slovenski izvori neformalno iznose da bi premijer Miro Cerar želio već danas osigurati političku potporu svih stranaka u parlamentu za stajalište da je Slovenija zadovoljna arbitražnom presudom i da će je provesti bez obzira na sadašnji stav hrvatske vlade.


O tome je naime zadnjih nekoliko dana bilo nešto odstupanja jer je dio opozicije navodio da je arbitražna presuda za Sloveniju koja je na njoj inzistirala zapravo »autogol« budući da nije dobila što je očekivala, osobito teritorijalni koridor do otvorenog mora i cijelu Savudrijsku valu, odnosno Piranski zaljev.


Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u utorak je nakon izjave Komisije kazao kako se nada da će se stajalište o nepriznavanju presude arbitražnog suda u Hrvatskoj promijeniti i da Zagreb na toj poziciji ne može dugo izdržati.


Neformalno, premijer Cerar će na današnjem sastanku sa stranačkim liderima i državnim dužnosnicima razgovarati i o predstojećem susretu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Ljubljani idućeg tjedna.


Hrvatsku ništa ne obavezuje


S druge strane, hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u srijedu da Hrvatsku ništa ne obvezuje vezano za daljnju sudbinu arbitražnog procesa te istaknuo kako je proces ili čist ili kontaminiran, a ovdje je potpuno jasno o čemu se radi.


Stajalište Hrvatske je potpuno jasno još od 2015. kada je Hrvatska zbog kontaminiranosti arbitražnog procesa od strane slovenske diplomacije i njihovog suca izašla iz tog procesa jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora, dakle, za nas je taj postupak kontaminiran, mi smo iz njega izašli i ništa nas ne obvezuje vezano za daljnju sudbinu tog procesa, naglasio je ministar Božinović u emisiji Hrvatskog radija »U mreži Prvog«.


Ocijenio je da je Europska komisija (EK) jučer konstatirala kako se radi o bilateralnom sporu te da ona nema instrumenata kojima bi prisilila bilo Hrvatsku, bilo Sloveniju na djelovanje u određenom smjeru.


Hrvatska pokazuje svojom odlukom o izlasku iz arbitraže da je na strani međunarodnog prava, jer to ne znači dovršiti svaki proces pod svaku cijenu. Kada se radi o protupravnim radnjama koje su pokazane, dokazane, njihovi agenti i sudac su zbog toga dali ostavku, Hrvatska na to dalje nije mogla pristati i sudjelovati u tom procesu. Ili je proces čist ili je kontaminiran, a ovdje je potpuno jasno o čemu se radi, dodao je Božinović.


Istaknuo je da će Hrvatska u svakom slučaju i u svakom segmentu znati zaštititi svoj interes.


Ocijenio je kako jučerašnje priopćenje MVEP-a nije moglo drugačije ići s obzirom da imamo apsolutni konsenzus u zemlji oko toga. Božinović je pojasnio kako je važno reći da je Slovenija naš važni susjed, naš dobar susjed, imamo brojne veze sa Slovenijom, surađujemo na svim područjima i važno je nastaviti dijalog sa Slovenijom kako bismo riješili ovo i druga pitanja.


Hrvatska je ponovila u utorak, nakon izjave Europske komisije da očekuje od RH i Slovenije da provedu arbitražnu odluku o graničnom sporu, da ju ta odluka ne obvezuje te da je neće primijeniti, ali da ostaje otvorena za dijalog s Ljubljanom u cilju rješavanja graničnog pitanja.


Ministar Božinović istaknuo je kako je važno da će se održati sastanak hrvatskog i slovenskog premijera Mire Cerara i Andreja Plenkovića, u Ljubljani 12. srpnja. Važno je da postoji komunikacija na svim razinama jer je to u interesu obiju zemalja i građana dviju država. Dijalog je nešto što nema alternativu i jedini način na koji se sporovi mogu riješiti, poručio je.