Ministrica

Škole, vrtići i fakulteti ostaju zatvoreni još najmanje mjesec dana: ‘Nema krajnjeg roka’

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Zbog epidemije koronavirusa vrtići, škole i fakulteti neće raditi još najmanje mjesec dana, odnosno do 19. travnja.


“Odluka Vlade o obustavi nastave u školi i prelasku na nastavu na daljinu nema krajnji rok do kada vrijedi. U svjetlu današnje odluke Vlade o radu od kuće koja uključuje i škole, a donosi se na mjesec dana, razvidno je da nastave u školi neće biti barem do 19. travnja”, potvrdili su za Dnevnik.hr iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.


”Ravnatelji i čelnici tijela visokih učilišta, srednjih i osnovnih škola dužni su organizirati rad ustanova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja tako da se nesmetano odvija nastava na daljinu”, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.




To znači da nastavnici više neće morati dolaziti u škole. I dalje treba osigurati prihvat djece u vrtićima i nižim razredima za roditelje koji rade.


”Ravnatelji osnovnih škola dužni su organizirati rad ustanova tako da se osigura prihvat djece koja pohađaju razrednu nastavu u slučajevima kad su oba roditelja zaposlena i ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece.


Ravnatelji ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja dužni su organizirati rad ustanova tako da se osigura prihvat djece u slučajevima kad su oba roditelja zaposlena i ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece”, stoji u odluci Vlade.


MZO školama poslalo upute za rad od kuće


Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je u četvrtak školama upute za rad od kuće vezane uz izmjenu odluke o obustavi izvođenja nastave po kojoj nastavnici više ne moraju dolaziti u školu.


S obzirom na današnju odluku, većina nastavnika i ostalih zaposlenika trebala bi raditi od kuće, ako za to ima osigurane uvjete.


Po uputama poslanim školama, ravnatelj je dužan odrediti nužne i neodgodive poslove vezane uz funkcioniranje škole s naglaskom na kontinuirano izvođenje nastave na daljinu, a u osnovnim školama i prihvat djece koja pohađaju razrednu nastavu, ako oba zaposlena roditelja nemaju drugu mogućnost zbrinjavanja djece.


Ravnatelj je svakom zaposleniku dužan dati njegov raspored rada i utvrditi uvjete za rad od kuće ako se takav način rada preporučuje, a za zaposlenike koji su određeni da budu u školi treba osigurati higijenske i ostale radne uvjete.


Zaposlenici koji rade od kuće moraju imati potrebnu opremu i alate, prikladan prostor i potrebnu literaturu za provođenje nastave na daljinu.


Nastavnici moraju osigurati kontakte i način komunikacije (virtualnu učionicu, telefon, e-mail) te svaki dan biti određeno vrijeme biti dostupni u virtualnoj zbornici.


Iz MZO ističu da održavanje nastave na daljinu mora biti u uobičajenom opsegu radnog vremena, obavezna je priprema sadržaja te održavanje komunikacije s učenicima, roditeljima, školom i Ministarstvom te davanje povratne informacije učenicima i roditeljima.


Isto tako nastavnici moraju sudjelovati i u drugim aktivnostima prema uputi ravnatelja i MZO-a.


Iz Ministarstva podsjećaju da nastavnici koji nemaju računalo, na privremeno korištenje mogu dobiti i druga računala iz škole, primjerice ona iz informatičke učionice.


Na raspolaganju trebaju biti i knjižničari zbog pretraživanja izvora i knjiga te redovito komunicirati s učenicima i nastavnicima. Oni isto tako trebaju biti uključeni u virtualne zbornice i razrede.


Knjižničari isto tako trebaju pomagati nastavnicima u kreiranju sadržaja i upotrebi materijala, uz reguliranje autorskih prava.


Stručni suradnici edukacijsko-rehabilitacijskog profila trebaju pomoći u kreiranju sadržaja za učenike s teškoćama, a stručni suradnici psihološko-pedagoškog profila trebaju, uz ostalo, predlagati rješenja i upute o pristojnom ponašanju u online okruženju, reagirati na neprihvatljive oblike ponašanja te davati potporu u kriznim situacijama.