Prognoza

Sjeverni Jadran danas će “udarati” jaka bura. No već od sutra većina će biti zadovoljna vremenom

P. N.

Ilustracija Marin Aničić

Ilustracija Marin Aničić



Državni hidrometeorološki zavod za danas najavljuje djelomice sunčano vrijeme, a uz povremeno više oblaka mjestimice je moguća kiša i lokalni pljuskovi s grmljavinom, osobito u istočnim i gorskim predjelima te poslijepodne u Dalmaciji. Od sredine dana sa zapada postupno razvedravanje. Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, na Jadranu sjeverozapadnjak i bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Najviša temperatura uglavnom od 25 do 30 °C.


Na jak vjetar upozorava i stranica meteoalarm koja je oglasila žuto upozorenje za područje Kvarnera, s najavom mjestimice jake bure koja može biti rizična za one koji upravljaju manjim plovilima. Narančasto upozorenje i najava olujne bure, pak, oglašeno je za podvelebitsko područje.


– Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, navodi se u upozorenju.




Od četvrtka će, navodi DHMZ, biti sunčanije i ponovno toplije. U petak poneki pljusak moguć je u unutrašnjosti Dalmacije i u gorju. Vjetar će na kopnu slab, duž obale u četvrtak bura u slabljenju, potom uglavnom do umjeren sjeverozapadnjak.