Poruka Vladi

Sindikati pozdravljaju interes potencijalnih partnera iz Ukrajine za Uljanik: ‘Ako plaća za rujan u ponedjeljak ne stigne, formiramo Štrajkački odbor’

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER



PULA Sindikati koji djeluju u Uljaniku pozdravljaju interes potencijalnih partnera iz Ukrajine za brodogradilišta Uljanik i 3. maj jer smatraju da je svaka konkurencija dobro došla, a dosadašnje ponude za Uljanik grupu ne predstavljaju dobru perspektivu za brodogradnju, izjavio je u četvrtak povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko.


Šverko je u izjavi za Hinu izrazio nadu da su potencijalni ukrajinski partneri zainteresirani isključivo za brodogradnju, a ne na nekretninski biznis.


Ustvrdivši kako je od početka godine brodogradilišta u Puli i Rijeci napustilo šestotinjak radnika, Šverko je najavio da će se, ako plaća za rujan ne bude isplaćena u ponedjeljak, ponovno formirati Štrajkački odbor, a od utorka će započeti proces mirenja u trajanju od pet dana.




»Plaće za rujan trebale bi biti isplaćene najkasnije u ponedjeljak, 15. listopada, a eventualna neisplata dovest će do erupcije nezadovoljstva radnika. Gotovo je sigurno da će biti spriječeno održavanje Skupštine društva, a samim time i izbor novog Nadzornog odbora i Uprave«, kaže Šverko.


Još jednom je pozvao Vladu i resornog ministra da preispituju mogućnosti pomoći, kako bi se izbjegla situacija koja nikome nije u interesu.


»Ako bi radnici već od utorka krenuli u štrajk, ne čekajući proces mirenja, mi tu kao sindikat ne možemo ništa. No, vjerujem da će se do ponedjeljka naći neko rješenje kako bi plaće za rujan ipak bile isplaćene«, rekao je Šverko.