Rekonstrukcija spisa

Šef riječkog PNUSKOK-a tužiteljstvu dao iskaz oko afere s curenjem podataka, došla i Željka Pokupec

Hina

Nisam ovlašten bilo kakve izjave davati, ovdje sam pozvan, dao sam izjavu… Ima u sustavu odgovornih koji su zaduženi za davanje izjava«, kazao je Barbarić koji je, prema pisanju medija, Brkića još 2011. prokazao kao osobu koja je osumnjičenicima za prostituciju odala da su pod policijskim nadzorom



Šef riječkog PNUSKOK-a Božo Barbarić u utorak nakon ispitivanja u Državnom odvjetništvu nije želio ništa reći o aferi u kojoj se s curenjem podataka iz policijske akcije povezuje zamjenik predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, nekadašnji zamjenik ravnatelja policije.


»Nisam ovlašten bilo kakve izjave davati, ovdje sam pozvan, dao sam izjavu… Ima u sustavu odgovornih koji su zaduženi za davanje izjava«, kazao je Barbarić koji je, prema pisanju medija, Brkića još 2011. prokazao kao osobu koja je osumnjičenicima za prostituciju odala da su pod policijskim nadzorom.


Barbarić je, navodno, 2011. sastavio dokumente u kojima stoji da su Brkića dvoje osumnjičenika prokazali kao krticu, iako svoje tvrdnje naknadno nisu ponovili pred istražnim sucem koji je tada vodio istragu.




Spis o tom slučaju u međuvremenu je nestao iz državnog odvjetništva, a glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u petak je rekao da nestanak spisa u ovom trenutku vodi kao propust državnoodvjetničke uprave te da treba utvrditi radi li se o slučajnom propustu ili namjeri.


Zbog toga je u DORH-u prije Barbarića u utorak ispitan i Brkić koji odbacuje svaku sumnju te tvrdi da je upravo on vodio slučaj okončan uhićenjima i sudskim epilogom.


Dodao je da je na razgovor pozvan »u svojstvu svjedoka«, da ponovno da izjavu kao i 2011.


Neslužbeno se doznaje da će u Državnom odvjetništvu biti ispitano desetak osoba koje su imali veze s nestalim spisom.


U Državnom odvjetništvu, osim s Brkićem i policajcima koji su bili povezani sa slučajem, žele razgovarati i s tadašnjom općinskom državnom odvjetnicom Željkom Pokupec koja je u međuvremenu otišla iz tužiteljstva, a suočena je i s optužbom da je kao državna odvjetnica pogodovala sinu načelnika zagrebačke policije. Pokupec je u sjedište Državnog odvjetništva došla nešto prije 14 sati.