Sastanak u Zagrebu

Sad je potpuno jasno: Vlada ne može dati novac za plaće Uljaniku i 3. maju. Čeka se može li to Končar

Jagoda Marić

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Na pitanje je li Končar spreman dati taj novac, Rossanda je odgovorio neodređeno: "Končar je već dao 12 milijuna eura". Ipak dodao je: "Nikad ne reci nikad"



ZAGREB Predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda izvijestio je novinare nakon sastanka s ministrima, da Vlada zapravo nema mehanizam da osigura novac za isplatu plaća u pulskom Uljaniku i riječkom 3. maju. Da bi Vlada mogla odobriti državni novac, mora biti prihvaćen program restrukturiranja. Jedino rješenje je da netko treći, recimo strateški partner odobri taj novac, što bi bio Danko Končar. Sve ovisi o sastanku Končara i Vlade, koji upravo traje.


Na pitanje je li Končar spreman dati taj novac, Rossanda je odgovorio neodređeno: “Končar je već dao 12 milijuna eura”. Ipak dodao je: “Nikad ne reci nikad”.


Gianni Rossanda ustvrdio je da predstavnici Vlade na sastanku nisu tražili njegovu smjenu niti se pokretalo to pitanje.




Kad su ga novinari podsjetili da se zadnjih dana stalno povlači pitanje odgovornosti Uprave i zar se ne osjeća odgovornim za nastalu situaciju i neisplatu plaća, Rossanda je odgovorio: “Naravno, uvijek može bolje. Za pitanje moje odgovornosti tu je Nadzorni odbor koji donosi odluke”.


Dojam je, nakon svega, da Rossanda nema namjeru sam otići do usvajanja programa restrukturiranja.


Koliko će onda radnici čekati plaću i pokretanje programa proizvodnje?


– Situacija s radnicima je jako teška. Razumijem ih, vrlo jasno su rekli da su u obustavi rada dok ne dođe plaća, rekao je Rossanda.


Na pitanje je li jedina opcija stečaj ako program restrukturiranja ne prođe, Rossanda kaže da postoje tri mogućnosti.


– Naravno, prva opcija je da program restrukturiranja prođe sa strateškim partnerom kojeg je izabrano Nadzorni odbor. Opcija je i da se pojavi netko treći. Ako ne bude ništa od toga, opcija je i stečaj, rekao je Gianni Rossanda.