Ništa od rasprave

Saborska većina odbila SDP-ovu interpelaciju o “Za dom spremni”

Hina



Hrvatski sabor u petak nije prihvatio Interpelaciju o radu Vlade radi njenog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava »Za dom spremni«, koju je podnio Klub zastupnika SDP-a.


SDP-ovci su tražili da Sabor raspravi tu temu i jasno obveže Vladu da svojim djelovanjem spriječi korištenje simbola i pozdrava koji su u Hrvatskoj zabranjeni na temelju Ustava, zakona i jasne sudske prakse.


Protiv interpelacije izjasnilo se 75 zastupnika, dvoje je bilo suzdržano, među kojim su bivši SDP-ovac Mario Habek i Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku), dok ju je podržalo 24 zastupnika.




Sabor je većinom glasova donio Zakon o minimalnoj plaći, kojim se ukida umanjenje osnovice za obračun doprinosa za 50 posto za one radnike koji s poslodavcem imaju ugovorenu minimalnu plaću.


Tim zakonom precizira se i krajnji rok do kojega je Vlada dužna utvrditi iznos minimalne plaće za sljedeću kalendarsku godinu. Vlada je na sjednici krajem studenoga donijela i uredbu kojom je podigla iznos minimalne plaće s 2751 kune na 3000 kuna neto.


Za preživljavanje nije dovoljno 3000 kuna, probajte vi živjeti s 3000 kuna, negodovao je Davor Bernardić (SDP), nezadovoljan što nije prošao amandman SDP-a da se minimalna plaća poveća na 4000 kuna neto. Prozvao je vladajuće i za licemjere zbog dizanja plaća najbogatijima dok se siromašnima daju mrvice.


Ivan Šuker (HDZ) istaknuo je pak kako je Vlada napravila izuzetne napore kako bi podigla pravo onima koji primaju najmanje.


Sabor je izglasao i Zakon o sudskim pristojbama prihvativši amandman Ljubice Lukačić (HDZ) kojim se od plaćanja pristojbe oslobađaju i osobe s invaliditetom koje svoj status mogu dokazati valjanom ispravom.


Izmijenio je i Kazneni zakon koji donosi oštrije kazne za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, te njihovo nezastarijevanje. Izmjenama se pooštravaju kazne za izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, te propisuje novo kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku.


Izmijenjen je i Zakon o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje kojima se uvodi novi koncept organizacije stručnog usavršavanja osoba koje obavljaju stručne poslove prostornog uređenja i gradnje.


Prihvaćen je i paket zakona koji se odnose na smanjenje broja agencija i zavoda.