Osudili toksično djelovanje HDZ-a

START OČEKUJE JEDAN MANDAT Glavašević: ‘Mičemo se od tema o partizanima i ustašama te govorimo o kvaliteti života’

Hina

Iako je Dalija Orešković odbila komentirati HDZ-ovu listu kandidata, ustvrdila je da je »HDZ u Hrvatskoj pokazao svoje toksično i loše djelovanje« / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Iako je Dalija Orešković odbila komentirati HDZ-ovu listu kandidata, ustvrdila je da je »HDZ u Hrvatskoj pokazao svoje toksično i loše djelovanje« / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Uz članove Starta na listi je i nekoliko nezavisnih kandidata - nezavisni saborski zastupnici Bojan Glavašević i Tomislav Žagar te aktivistica Lejla Šehić Relić. Uz njih na listi su Nicole Kwiatkowski, Duje Prkut, Branka Lukačević-Gregić, Marina Pavković, Pero Marnarević, Tonći Talaja, Igor Vlajnić i Nebojša Biškup



ZAGREB Stranka Start u subotu je predstavila svoju listu za euroizbore, čija je nositeljica Dalija Orešković istaknula kako očekuju osvajanje jednog mjesta u Europskom parlamentu te je pozvala građane da izađu na izbore i glasaju za civilizacijske vrijednosti suprotne »toksičnom djelovanju HDZ-a«.


Predsjednica Starta Dalija Orešković predstavljajući listu od dvanaest kandidata, nazvala ju je »pobjedničkom opcijom« koja želi okupiti lijevi centar. Kandidati Startove liste, poručila je, zauzimat će se vrijednosti antikorupcije, antifašizma i okrenutost Europe budućnosti.


Uz članove Starta na listi je i nekoliko nezavisnih kandidata – nezavisni saborski zastupnici Bojan Glavašević i Tomislav Žagar te aktivistica Lejla Šehić Relić. Uz njih na listi su Nicole Kwiatkowski, Duje Prkut, Branka Lukačević-Gregić, Marina Pavković, Pero Marnarević, Tonći Talaja, Igor Vlajnić i Nebojša Biškup.


Orešković: Ovo je civilizacijski referendum




»Glavni nam je cilj objasniti građanima da ovo nisu samo izbori za Europski parlament, ovo je svojevrsni civilizacijski referendum«, poručila je Orešković.


Cilj je Starta osvojiti jedno mjesto na Europskom parlamentu koje bi im omogućilo povezivanje sa srodnim europskim grupacijama i borbu za dobrobit hrvatskih i europskih građana.


Dalija Orešković nije htjela otkriti vidi li upravo sebe u Europskom parlamentu, a osobni joj je cilj, kaže, da »svoju vojsku povede u prvu bitku, da steknu prva iskustva«, s obzirom da je stranka osnovana početkom ove godine.


Iako je odbila komentirati HDZ-ovu listu kandidata, ustvrdila je da je »HDZ u Hrvatskoj pokazao svoje toksično i loše djelovanje«.


»Ako mu dopustimo da osvoji previše mandata na ovim euroizborima, onda će njegova snaga u toj toksičnosti i destrukciji biti još veća. Pozivam građane da se tome suprotstave i da svoj glas daju onima koji će ovoj državi osigurati budućnost i prosperitet«, istaknula je predsjednica Starta.


Pozvala je građani da se zapitaju koje se sve odluke donose u europarlamentu i koliko utječu – pozitivno ili negativno– na njihov živote, navodeći »priču o razdjelnicima koja je osmišljena na hodnicima europskih institucija«.


Na nama je da izaberemo one dužnosnike i predstavnike koji će tamo zastupati interese hrvatskih građana i paziti da utjecaj multinacionalnih kompanija ne prevlada, istaknula je Orešković.


Glavašević: Mičemo se od tema o partizanima i ustašama


Bojan Glavašević predstavio je programske smjernice Starta za europske izbore saževši ih u pet ključnih sektora – antikorupcija, sigurnost čovjeka, granica, pojedinca i tržišta.


U programu je niz mjera koje mogu utjecati na živote građana, poput ideje europske minimalne plaće, kojim bi se smanjio jaz između bogatih i siromašnih građana, te borba protiv negativnih efekata klimatskih promjena, uspostava flote kanadera, osnaživanja sustava civilne zaštite i gorskog spašavanja.


»Mičemo se od tema o partizanima i ustašama i govorimo o meritumu – kvaliteti života građana«, poručio je Glavašević predstavljajući program koji je dostupan i na internetskim stranicama stranke.