Nova krv

SPREMA SE VOJNA AKCIJA U SIRIJI: Francuska i Saudijska Arabija spremne sudjelovati

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Princ bin Salaman je kazao da bi i Saudijska Arabija mogla sudjelovati u vojnoj akciji u Siriji nakon navodnog kemijskog napada u kojem je u istočnoj Guti, nadomak Damaska, poginulo najmanje 60 ljudi, a ranjeno oko 1000.



PARIZ – Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da će se odluka o mogućim zračnim udarima na sirijska kemijska postrojenja donijeti u sljedećih nekoliko dana, a saudijski princ Mohamed bin Salman najavio da bi u vojnoj akciji mogla sudjelovati i njegova zemlja.


“Treći element je linija koju se ne smije prijeći i koju određuju Francuska. Ta ‘crvena linija’, koju dijele i druge sile, nema nikakve veze s raspravama koje se vode u Vijeću sigurnosti UN-a”, kazao je Macron na zajedničkoj konferencij za medije s bin Salmanom koji je u posjetu Parizu.


“U tom kontekstu, nastavljamo razmjenjivati tehničke i strateške informacije s našim partnerima, posebice Velikom Britanijom i Amerikom, te ćemo u idućih nekoliko dana objaviti odluku”, dodao je Macron.




Ako dođe do zračnih udara, nastavio je, oni neće biti usmjereni na saveznike sirijske vlade ili nekog određenog, već na kemijska postrojenja sirijske vlade.


Princ bin Salaman je kazao da bi i Saudijska Arabija mogla sudjelovati u vojnoj akciji u Siriji nakon navodnog kemijskog napada u kojem je u istočnoj Guti, nadomak Damaska, poginulo najmanje 60 ljudi, a ranjeno oko 1000.


“Ako naše savezništvo s našim partnerima to bude zahtjevalo, bit ćemo u tome”, kazao je bin Salman.


Ranije je ministar vanjskih poslova Abdel al-Jubeir kazao da je satajalište Rijada da odgovorni za napad moraju položiti račune i da ih se mora privesti pravdi.


Macron je danas također stao u obranu prodaje oružja koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom koja vojno djeluje u Jemenu, iako je izrazio zabrinutost zbog humanitarne situacije te će prije ljeta organizirati konferenciju o tom pitanju.


“Do ljeta ćemo održati zajedničku konferenciju o Jemenu kako bismo razjasnili što se čini i što treba učiniti”, kazao je Macron, dok je princ Salman kazao da koalicija sve čini kako bi izbjegla civilne žrtve. Priznao je, međutim, da su greške u oružanim sukobima neizbježne.


Dvije zemlje potpisale ugovore vrijedne 18 milijardi dolara


Kako bin Salmanov trodnevni posjet Francuskoj ne samo političke već i gospodarske naravi, on je zaključen potpisivanjem čak 19 sporazuma između francuskih i saudijskih tvrtki u vrijednosti većoj od 18 milijardi američkih dolara.


Dvije strane potpisale su sporazume u više područja, od petrokemije, pročišćavanja vode, turizma, kulture te zdravstva i poljoprivrede, doznaje se iz priopćenja s gospodarskog francusko-saudijskog foruma na kojem su sudjelovali čelnici kompanija i predstavnici dviju vlada.


Najznačajniji je sporazum o petrokemijskom projektu između francuskog Totala i saudijske kompanije Aramco. Investicija od pet milijardi dolara omogućit će izgradnju postrojenja u Jubailu, gdje se već nalazi najveća rafinerija Totala u svijetu.


Kompanije Suez, Veoila, Schneider Electric, Safra, Orange i JCDecaux čine društvo odabranih, a francusko-saudijski investicijski fond Five Capital najavio je svoje prve dvije investicije s tvrtkama Webedia i Suez.


Posjet princa bin Salmana pokušaj je privlačenja stranih ulaganja sa Zapada u saudijsku monarhiju. Princ je nedavno objavio paket reformi naziva “Vizija 2030” kojim želi liberalizirati i modernizirati gospodarstvo svoje zemlje, još uvijek uvelike ovisno o nafti.