U tami na Sljemenu

SPOMEN NA ŽRTVE ZLOČINA Pilsel: Likvidacija obitelji Zec sramotno poglavlje hrvatske povijesti

Boris Pavelić



Likvidacija obitelji Zec „jedno je od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske povijesti“, kazao je aktivist za ljudska prava i novinar Drago Pilsel danas na Sljemenu ponad Zagreba, nedaleko mjesta ubojstva Marije Zec i njezine 12-godišnje kćeri Aleksandre, prije 27 godina, 8. prosinca 1991.


Ondje se danas, nakon što je pao mrak, nekoliko građana i aktivista za ljudska prava iz Centra za suočavanje s prošlošću Documenta, Građanskog odbora za ljudska prava, Zaklade Solidarna i stranke „Naprijed, Hrvatska“ prisjetilo tog zločina te položilo vijenac i zapalilo svijeću.


Ubojstvo, kazao je Pilsel, „dovodi u pitanje obrambeni karakter Domovinskog rata“.  Podsjetio je kako su ubojice Mihajla, Marije i Aleksandre Zec bili pripadnici specijalnih postrojbi, te da su, zbog proceduralnih pogrešaka, oslobođeni, premda su pred istražnom sutkinjom priznali zločin.




„Izgledalo je kao da će pravda lako biti zadovoljena, ali umjesto toga dogodila se „travestija koja baca ljagu na početke hrvatske države“, kazao je Pilsel.


Takav zaštitnički odnos vlasti počiniteljima poslali su poruku kako se nedjelo afirmira te da je „poželjni način ponašanja“.


Aktivisti su pozvali grad Zagreb da ulicu ili trg nazove po Aleksandri Zec, 12-godišnjoj žrtvi okrutnog ratnog zločina, te da se na mjestu ubojstva postavi spomen ploča.


Nakon odavanja počasti i kratkoga govora u tami večeri na Sljemenu, glumica Anja Matković pročitala je pjesmu „Mati čovjekova“ Vesne Parun.