Čeka se, čeka...

SPAS ZA ŠKVER Hoće li danas na račun riječkog brodogradilišta stići odobreni novac?

Orjana Antešić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Iz Ministarstva gospodarstva poručuju da su svi uvjeti iz Vladine odluke o davanju jamstva za kredit »3. maju« ispunjeni i da je samo pitanje trenutka kada će se kredit transferirati 



RIJEKA – Premda je sve bilo tehnički pripremljeno još za prošli petak, novci od kredita HBOR-a ni jučer nisu »spušteni« na račun Trećeg maja jer Ministarstvo financija još uvijek nije izdalo državna jamstva slijedom Vladine odluke od 22. kolovoza.


Iz Vlade poručuju da sve ide svojim tijekom dok neslužbeno doznajemo da u Ministarstvu financija, prije formalnog odobrenja državnih jamstava, traže od resornog Ministarstva gospodarstva i Hrvatske brodogradnje-Jadranbrod i službenu verifikaciju da su svi uvjeti iz ove Vladine odluke ispunjeni. Iz Ministarstva gospodarstva jučer nismo uspjeli doći do konkretnijih odgovora, pa tako ni potvrdu toga da je dopis kojeg traže u Ministarstvu financija toga jutra ministar Horvat odaslao prema resoru svog kolege Zdravka Marića.


Sve što smo dobili iz Ministarstva gospodarstva jest konstatacija da su svi uvjeti iz Vladine odluke o davanju jamstva za kredit »3. maju« ispunjeni i da je samo pitanje trenutka kada će se kredit transferirati prema »3. maju«. Moguće da to bude i tijekom današnjeg dana, poručili su iz Horvatovog ministarstva.


Četiri kriterija




Kao što je poznato, Vladina odluka o davanju državnih jamstava »3. maju« za kredit do 150 milijuna kuna bila je uvjetovana s četiri kriterija koje je riječko brodogradilište prethodno moralo ispuniti. Na prošlotjednoj sjednici Vlade, 5. rujna, međutim, nije se konstatiralo da su ispunjeni svi uvjeti jer se to i nije moglo učiniti. U tom trenutku još je uvijek nedostajao potpis sporazuma između Hrvatske brodogradnje-Jadranbrod i »3. maja« kojim će ova državna tvrtka obavljati nadzor nad završetkom započetih brodova u riječkom brodogradilištu, kao i utroška ovih prvih 150 milijuna kuna kredita potrebnih za deblokadu trećemajskog računa i pripremu proizvodnje.


Nekoliko sati nakon Vladine sjednice, na konferenciji za novinare kod direktora »3. maja« Edija Kučana novinari su doznali da je ugovor sa HB-Jadranbrodom u međuvremenu potpisan i da je time i taj zadnji uvjet iz Vladine odluke ispunjen, pa je predsjednik Nadzornog odbora riječkog brodogradilišta Juraj Šoljić čak bio optimistično najavio kako postoji mogućnost da prve uplate zaostalih plaća trećemajcima počnu već u petak. Međutim, još uvijek ništa od toga.


Odlukom od 22. kolovoza Vlada je ovlastila Ministarstvo financija da izda državna jamstva ukoliko se kumulativno ispune svi uvjeti koji su bili postavljeni pred upravu »3. maja«, ali se nigdje ne navodi tko bi to trebao reći da su isti i ispunjeni. U završnim odredbama Vladine odluke samo se konstatira kako su za njezinu provedbu zadužuju Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva i Hrvatska brodogradnja-Jadranbrod.


Dogovor s kooperantima


U riječkom brodogradilištu kažu da je s njihove strane odrađeno sve, praktički do posljednjeg papira i da onog trenutka čim Ministarstvo financija izda jamstva HBOR može »pustiti« kredit s obzirom na to da je još prošlog tjedna tehnički sve pripremljeno oko njegove operacionalizacije. Nakon što je Vlada prošli tjedan dala zeleno svjetlo Ministarstvu mora da sklopi sporazum s »3. majem« o odgodi naplate duga po osnovi koncesijske naknade, iznos potraživanja kojeg je riječko brodogradilište uspjelo na taj način regulirati još se dodatno povećao.


Podsjetimo, u »3. maju« uspjeli su sa svojim dobavljačima i kooperantima sklopiti sporazume za ukupno 112,5 milijuna kuna potraživanja, na način da bi im se 15 posto plati odmah dok se na ostatak stavlja dvogodišnji moratorij. Sa potraživanjima Ministarstva mora taj se iznos dodatno penje na 118 milijuna kuna s obzirom da dug za nepodmirenu koncesijsku naknadu iznosi, zajedno sa kamatama, iznosi blizu 6 milijuna kuna.


Svi ispunili sve


U Ministarstvu financija, naravno, idu logikom kako verifikacija i potvrda da su ispunjeni svi uvjeti mora doći od strane resornog Ministarstva gospodarstva, kao predlagatelja. Iz Hrvatske brodogradnje-Jadranbrod jučer su neslužbeno poručili da su s njihove strane ispunili sve što je proizlazilo iz odluke Vlade, uključujući i suglasnost koju su dali da se »3. maju« može isplatiti prva tranša kredita.