Osuđuju kampanju medija i stranaka

SNV i ZVO zabrinuti: ‘Lov na vještice u vrijeme dogovora o normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije’

Hina

Milorad Pupovac / Snimio Darko JELINEK

Milorad Pupovac / Snimio Darko JELINEK

Zbog posljedica koja ta nastojanja mogu imati po rad SNV-a i ZVO-a, a time i za ostvarivanje prava srpske zajednice, izražavamo zabrinutost zbog lakoće kojom se i glasovi demokratskih politika i glasovi vlasti pridružuju ovom »lovu na vještice«, poručuju Pupovac i Jeremić



ZAGREB Srpsko narodno vijeće (SNV) i Zajedničko vijeće općina (ZVO) izrazili su u utorak ozbiljnu zabrinutost zbog negativne javne kampanje koju su protiv njih, kao ključnih manjinskih institucija Srba u Hrvatskoj, poveli pojedini predstavnici medija i političkih stranaka.


U toj su kampanji, na osnovi površnog i pogrešnog čitanja pojedinih dijelova Izjave s 3. Velike skupštine SNV-a, zahtjevu za rješavanje statusa SNV i ZVO, pripisane namjere koje nitko i nikad u njihovo ime nije tražio, stoji u zajedničkoj izjavi koju potpisuju predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i predsjednik ZVO-a Srđan Jeremić.


Traži se samo ono na što se Hrvatska obvezala


Traženo je jedino, kao i više puta do sada u posljednjih 20 godina, ono na što se Hrvatska obavezala kao članica UN-a, ono što su njezini Vlada i Sabor donosili kao odluke, zaključke i programe, a što se već niz godina ne poštuje i ne primjenjuje. Preciznije, traženo je da se provedu odluka Vlade iz 1998. i zaključak Hrvatskog sabora iz 2010., a koje se tiču ZVO-a, navodi se u izjavi.




Isto tako traženo je da se provede program sadašnje Vlade koji u točki 10.3. predviđa način reguliranja statusa SNV-a i drugih manjinskih vijeća u Hrvatskoj, u kojoj se navodi: Vlada će otvoriti konzultacije s predstavnicima nacionalnih manjina sa ciljem unaprjeđivanja Zakona o registru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u pitanjima njihova statusa, financiranja i uvjeta rada, te donošenja Zakona o izborima manjinskih vijeća i predstavnika.


»Umjesto da se s tim u vezi upoznaju oni koji pišu ili govore, oni su se odlučili za još jedan progon vještica, a što, na žalost, kad su u pitanju ove srpske institucije, ide već uhodanim jednostavnim mehanizmom«, kaže se u izjavi.


Unatoč njihovim zaslugama za uspostavljanje mira, obnovu povjerenja, mirnu reintegraciju istočne Slavonije, uspješan početak i završetak pregovora sa EU i razvoju dobrosusjedskih odnosa sa susjedima, posebno sa Srbijom, od njih se ponovo nastoji proizvesti prijetnja Hrvatskoj.


Zbog posljedica koja ta nastojanja mogu imati po rad SNV-a i ZVO-a, a time i za ostvarivanje prava srpske zajednice, izražavamo zabrinutost zbog lakoće kojom se i glasovi demokratskih politika i glasovi vlasti pridružuju ovom »lovu na vještice«, poručuju Pupovac i Jeremić.


Brinu nas naši politički prijatelji, a posebno predstavnici vlasti


Posebno zabrinjava što se to događa u vremenu obavljenih razgovora i postignutih dogovora o normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije i rješavanju otvorenih pitanja, među kojima su i pitanja položaja manjina.


»Zato SNV i ZVO smatraju veoma štetnim i opasnim da se njih pretvara u prijetnju Hrvatskoj u momentu kad predstavnici organizacija u ratu nestalih Hrvata razgovaraju s najvišim predstavnicima vlasti Srbije, kad se predstavnici Hrvata u Srbiji trebaju susresti s njezinim predsjednikom, kad se pripremaju ministri pravosuđa Hrvatske i Srbije da konačno, nakon sedam godina zastoja obnove usuglašavanje sporazuma o suđenju za ratne zločine, kad se ministri prometa počinju pripremati za razgovor o zajedničkom evropskom projektu obnove zeljezničke pruge Zagreb – Beograd i, napokon, kad se najavljuje skori susret predsjednika dvaju parlamenata za koji ne znamo kad je zadnji put održan«.


Pri tome nas ne brinu toliko oni iz medija koji se zbog svoje površnosti i nedovoljne profesionalnosti nisu u stanju upoznati s onim o čemu pišu, već nas brinu naši politički prijatelji a posebno predstavnici vlasti, koji se, umjesto da nas pozovu na razgovor i provjere što je to doista rečeno i mišljeno Izjavom 3. Velike Skupštine SNV-a, pridružuju ovom »lovu na vještice« ne vodeći računa o višestrukoj šteti koju time mogu proizvesti ili su je već proizveli, stoji u izjavi.


Vlada je u ponedjeljak priopćila kako promiče uvažavanje i suradnju s nacionalnim manjinama radi zaštite njihovih prava ali da operativni programi za nacionalne manjine, koje je donijela u suradnji s njihovim izabranim predstavnicima, ne predviđaju promjenu pravnog statusa tijela srpskih odnosno manjinskih zajednica.


Kuščević: To pitanje uopće nije za raspravu


Ministar uprave Lovro Kuščević ustvrdio je pak u utorak da nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju sjajan status, te da Hrvatska može biti primjer svim zemljama u regiji. »Bio bih zadovoljan kad bi takva prava hrvatska nacionalna manjina imala u Srbiji«, poručio je Kuščević.


»Nacionalne manjine su posebna vrijednost svake države, pa tako i Republike Hrvatske i upravo zato imaju i posebno mjesto i u Ustavu i u zakonu i u podzakonskim aktima. Upravo radi toga Vlada je i donijela operativni program za nacionalne manjine 2017.-2020. koji se provodi i koji jamči svim nacionalnim manjinama u Hrvatskoj ostvarenje svih njihovih prava«, rekao je Kuščević.


Što se tiče zahtjeva SNV-a, kazao je da niti u Erdutskom sporazumu, a niti u Ustavu i zakonima ne postoji mogućnost samostalnosti i nekakve lokalne samouprave. »Tako mislim da to pitanje uopće nije za raspravu«, ustvrdio je Kuščević.


Upred predsjednice je poručio da SNV, kao i svatko u Hrvatskoj kao demokratskoj državi, ima pravo postaviti zahtjev za ispunjenjem prava koja smatra važnima, a isto tako svatko te zahtjeve ima pravo podržavati ili ne, a ako njihovo ispunjavanje pretpostavlja izmjene ili donošenje novih zakona, za to su nadležni Vlada i Sabor.


Izjava o pravima Srba u Hrvatskoj


U SNV-ovoj Izjavi o pravima Srba u Hrvatskoj, usvojenoj na trećoj Velikoj skupštini održanoj prošlog tjedna, ocjenjuje se da u proteklih pet godina položaj Srba u Hrvatskoj nije unaprijeđen, nego je u nizu aspekata i unazađen, te se u 13 točaka navode zadaci u borbi za neostvarena prava i očuvanje onih koja su ostvarena.


Velika skupština SNV-a očekuje da će Vlada i državne institucije aktivno i tijesno surađivati na realizaciji ciljeva navedenih u Izjavi.


SNV u njoj tvrdi da su Srbi nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama, te očekuje i traži od Vlade i institucija da zaustave taj trend.


Očekuje i dosljedno provođenje zajamčenih prava na jezik, pismo i obrazovanje pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, upozorava i da ostvarivanje biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina nije u skladu s Ustavom »jer se narušava tajnost biračkog postupka i proizvodi segregacija na biračkim mjestima«.


Također, u Izjavi navode da »institucije srpske zajednice, posebno SNV i ZVO moraju dobiti status manjinskih samouprava«.