Za implementaciju

‘SLUŠKINJE’ PRED VLADOM: Članice Ženske mreže posvjedom tražile od Vlade implementaciju Istanbulske konvencije

Hina

snimio Patrik Macek

snimio Patrik Macek

"Takvo referendumsko pitanje bilo bi protuustavno s obzirom da je ravnopravnost ustavna vrednota. Ono što nas duboko zabrinjava je to što se pokušava otkazati međunarodni dokument koji je civilizacijski doseg u zaštiti žena od nasilja dok istodobno žene umiru", rekla je Bobić.



ZAGREB – Članice Ženske mreže Hrvatske, obučene kao sluškinje, održale su prosvjed ispred Vlade od koje su zatražile brzu i djelotvornu primjenu Istanbulske konvencije te upozorile kako su nakon njezine ratifikacije u Hrvatskom saboru ubijene tri žene.


“Ovdje smo kako bismo Vladu podsjetile na implementaciju Konvencije koja je ratificirana 13. travnja. Od tada do danas ubijene su tri žene, a sinoć se dogodio posljednji slučaj. Nastupamo ovdje kao sluškinje kako bismo podsjetile na potrebu hitne implementacije Konvencije, jer dok mi ovdje stojimo žene ginu. Unatoč zabrani pristupa neki dan smo svjedočili slučaju gdje je muškarac nožem usmrtio svoju ženu”, kazala je aktivistkinja Lana Bobić.


Dodala je kako mehanizmi koje imamo nisu dostatni da bi žene doista zaštitili od nasilja.




Smatra kako na proces implementacije ne bi smjelo utjecati skupljanje potpisa za ukidanje Istanbuske konvencije koje je u tijeku.


“Takvo referendumsko pitanje bilo bi protuustavno s obzirom da je ravnopravnost ustavna vrednota. Ono što nas duboko zabrinjava je to što se pokušava otkazati međunarodni dokument koji je civilizacijski doseg u zaštiti žena od nasilja dok istodobno žene umiru”, rekla je Bobić.