Onečišćenje koje je treslo državu

SLUČAJNO ZAGAĐENJE Duspara: Građani su 10 dana bili bez pitke vode, a ispada da za to nitko nije kriv

Hina

 Nezadovoljan odbacivanjem kaznenih prijava podnesenih protiv nepoznatog počinitelja u vezi s onečišćenjem vode u Slavonskome Brodu, gradonačelnik Mirko Duspara ocijenio je u srijedu na konferenciji za novinare kako je sporan način istrage koja se vodila u vezi s istjecanjem naftnih derivata jer ona nije obuhvatila cijelu trasu produktovoda na kojem su izvedene tlačne probe, a dug je pet kilometara. 

 Nezadovoljan odbacivanjem kaznenih prijava podnesenih protiv nepoznatog počinitelja u vezi s onečišćenjem vode u Slavonskome Brodu, gradonačelnik Mirko Duspara ocijenio je u srijedu na konferenciji za novinare kako je sporan način istrage koja se vodila u vezi s istjecanjem naftnih derivata jer ona nije obuhvatila cijelu trasu produktovoda na kojem su izvedene tlačne probe, a dug je pet kilometara. Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskome Brodu objavilo je jučer na internetskim stranicama da je donijelo rješenje kojim odbacuje kaznene prijave podnesene protiv nepoznatog počinitelja vezane uz onečišćenje vode u Slavonskome Brodu 30. ožujka.»Ispada da se nešto dogodilo slučajno i da nitko nije kriv. Imamo nalaze za tri dana o povišenim ugljikovodicima u vodi. Nešto se može dogoditi slučajno ako se dogodi jednom. Ako se dogodi kroz tri dana 12 puta na 12 uzoraka to nikako ne može biti slučajno«, rekao je Duspara na konferenciji za novinare.Najavio je je da će tražiti objašnjenje državnog odvjetništva.

O slučajnosti


»Radi se o četiri-pet bunara, jednom kafiću, vodospremi. Slučajno može biti u jednom bunaru, a ne u pet. Pogotovo ne može biti slučajno danas, sutra, pa prekosutra«, rekao je Duspara i dodao kako – bez obzira na to je li netko učinio nešto slučajno ili nije – Brođani moraju znati istinu.»Građani su 10 dana bili bez pitke vode. Ovo za nas nije odgovor«, rekao je Duspara i dodao da Grad Slavonski Brod još nije dobio odgovor na kaznenu prijavu koja je podnesena u vrijeme incidenta, kad je puknuo naftni produktovod.Za slavonskobrodskoga gradonačelnika sporan je i način istrage koja se vodila u vezi s onečišćenjem zbog istjecanja naftnih derivata. Duspara tvrdi kako istraga nije obuhvatila trasu produktovoda na kojem su izvedene tlačne probe, dugu pet kilometara.Novinari su od gradonačelnika Duspare tražili da prokomentira i najavu Ivana Čermaka, vlasnika Croduxa, tvrtke koja je obavljala tlačna ispitivanja produktovoda, da će tužiti Grad Slavonski Brod zbog blaćenja njegova imena.

Kolotečina


»Mislim da nitko nije blatio ime generala Čermaka, pa ni tvrtke Crodux. Inspektorica zaštite okoliša utvrdila je da je ta tvrtka »napravila akcident« te je od nje zatražila hitnu sanaciju terena, a s obzirom na to da produktovod prolazi kroz vodozaštitno područje, zatražila je hitnu analizu vode, rekao je Duspara i dodao da su nakon njezina zahtjeva pronađene povišene koncentracije ugljikovodika u vodi.»Ovo je nama nejasno. Mi sad tražimo da nam DORH objasni na koji je način nešto slučajno u 12-13 puta. I da nam objasni da akcident u Slobodnici nema veze s onečišćenjem vode, a bez kontrole ostatka produktovoda«, istaknuo je Duspara i dodao da produktovod još nije nije saniran.Na pitanje novinara vjeruje li da će se ikada doznati što je uzrok onečišćenja vode u Slavonskome Brodu, Duspara je odgovorio: »Vjerujem da poslije jedne lijepe priče od mjesec dana, gdje je Hrvatska bila nešto in i posebno, da se vraćamo u kolotečinu«, rekao je Duspara.Slavonskobrodski gradonačelnik potvrdio je novinarima da sve analize rađene nakon slučaja s onečišćenjem vodoopskrbnog sustava pokazuju da Brođani piju dobru vodu.Potvrdio je i da troškovi koji su nastali tijekom problema s vodoopskorbom još nisu potpuno podmireni.