Malverzacije

SLUČAJ POZAJMICE Podnesena anonimna kaznena prijava protiv čelnika Uljanika i “3. maja”

Orjana Antešić

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Članove uprave Uljanika i »3. maja« proziva se da su ugrozili financijsku stabilnost riječkog brodogradilišta. U Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci nismo mogli dobiti potvrdu da su zaprimili ovu kaznenu prijavu, a kamoli je li i u kojoj fazi obrade



Pitanje pozajmica i drugih trećemajskih potraživanja prema Uljaniku postalo je i predmetom kaznene prijave protiv Uprave Uljanika, na čelu s Giannijem Rossandom, te sadašnjeg direktora »3. maja« Maksimilijana Percana i njegova dva prethodnika, Domagoja Klarića i Zdravka Pliška.


Iako je riječ o anonimnoj kaznenoj prijavi ista je, osim na Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, adresirana i na čitav niz drugih adresa, od USKOK-a, Vlade i premijera Andreja Plenkovića, Ministarstva gospodarstva i ministrice Martine Dalić, saborskih zastupnika, Hrvatske brodogradnje-Jadranbroda, sindikata, primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine do gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela. Do jučer, primitak ove kaznene prijave potvrdili su saborska zastupnica Mosta Ines Strenja-Linić, župan Zlatko Komadina, SDP-ov zastupnik Željko Jovanović, kao i u HB-Jadranbrodu te Sindikatu metalaca Hrvatske.


Plaćanje materijala


Utemeljenost ove anonimne kaznene prijave trebat će utvrditi Državno odvjetništvo, ali je zbog interesa javnosti i argumenata koji se navode u prijavi zanimljivo navesti što se to točno pokušava staviti na teret čelnim ljudima Uljanika i »3. maja«. U ovoj kaznenoj prijavi Rossandu, njegove najbliže suradnike Marinka Brgića i Veljka Grpca te već spomenute Percana, Klarića i Pliška sumnjiči se da su, svaki u svom mandatu i sa svojim ovlastima kao odgovorne osobe, počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona.




Prijava zadire za cijelo razdoblje otkad je Uljanik preuzeo »3. maj«, pa do 1. siječnja ove godine. Pojednostavljeno rečeno, da su kontinuiranim odobravanjem davanja pozajmica od strane »3. maja« prema drugim društvima unutar Uljanik grupe i potom prolongiranjem rokova njihova povrata ugrozili financijsku stabilnost »3. maja«. Kako se dalje elaborira u ovoj kaznenoj prijavi, »3. maj« se istovremeno doveo u situaciju da nije mogao izvršiti plaćanja materijala potrebnog za gradnju brodova iz svoje knjige narudžbi, došlo je do rasta duga prema kooperantima i dobavljačima te je »3. maju« kao podčinjenom društvu u Grupi prouzročen ogroman gubitak po novogradnjama, tvrdi anoniman autor (ili autori) ove prijave. Podsjetimo, koncem prošle godine »3. maj« potraživao je 523 milijuna kuna od drugih Uljanikovih društava, dok je dug prema kooperantima i dobavljačima iznosio 181 milijun kuna.



Iz Pule su uvjetovali da se njihovo očitovanje i odgovori na navode iz kaznene prijave objave u izvornom obliku.


»Uljanik Grupa je već duže vrijeme na meti tendencioznih tumačenja, podmetanja i optužbi od strane nekolicine osoba koje ne mogu prihvatiti ulogu Uljanika u spašavanju »3. maja« od likvidacije 2013. godine. O svim pozajmicama smo govorili već više puta u svim medijima stoga ponavljamo da je svaka pozajmica unutar Grupe zakonita i kao takva registrirana u poslovnim knjigama koje su dostupne u izvještajima na burzi. Insinuacije oko pozajmica Uljanik plovidbi krajnje su neprihvatljive s obzirom da Uljanik plovidba sa Brodogradilištem »3. maj« još od 2004. godine ima intenzivan poslovni odnos, pri čemu je na riječkim navozima izgrađeno sedam brodova vrijednih više od 300 milijuna dolara. Poslovni odnos ta dva društva u sklopu državnog programa gradnje brodova za domaće naručitelje, pa tako i ovo pitanje, datira puno ranije od preuzimanja od strane Uljanika iz 2013. godine. U zadnjih je pet godina to pitanje trajno regulirano, a da pritom nisu nastali novi odnosi.


»Brisanje iz poslovnih knjiga »3. maja« potraživanje od 313 milijuna kuna, odnosno uplata istih od strane Ministarstva gospodarstva i Ministarstva mora na račun Uljanika d.d.« – kako se navodi u navodnoj anonimnoj kaznenoj prijavi, samo je po sebi dostatno za ozbiljnu i jasno potpisanu kaznenu prijavu radi klevete i nanošenje štete jer nikakvo potraživanje nije »brisano« iz poslovnih knjiga , a insinuiraju se nezakonite radnje, pri čemu se u vezu dovode i dva ključna resorna ministarstva.


Program restrukturiranja Brodogradilišta »3. maj« d.d. okončan je sukladno Ugovoru o prodaji i prijenosu dionica BI 3. maj d.d. s danom 31.12.2017. godine, a Uljanik je izvršio sve svoje ugovorom predviđene obveze, a posebice tehnološke investicije i to u visini od 75.464.731 kuna.


Kako je riječ o jednom u nizu pokušaja podmetanja u kojim se Uljanik, nakon svih gore navedenih insinuacija optužuje i za citat: »otuđenje limenih profila, kablova i nosača…« uradak naizgled anonimnog, ali mnogima vrlo poznatog porijekla, istinski ne zaslužuje nijedan daljnji komentar«, stoji u dopisu koji smo dobili iz Korporativnih komunikacija Uljanik grupe.



Novogradnja 723


Kaznena prijava otvara i pitanje 313 milijuna kuna koje je »3. maj« potraživao od države, odnosno Ministarstava gospodarstva, kao razlike između ugovorene i tržišne cijene brodova koje je ovaj škver izgradilo za hrvatske brodare do 2011. godine. Pod egidom »Brisanje iznosa od 313 milijuna kuna iz poslovnih knjiga«, anonimni autor ili autori kaznene prijave zapravo tvrde da je taj novac, umjesto »3. maju«, plaćen Uljaniku. Nadalje, u anonimnoj kaznenoj prijavi spominje se da pozajmice »3. maja« nisu samo išle prema povezanim društvima u Grupi, već i prema Uljanik plovidbi, i to u iznosu od 32 milijuna kuna koja je, navodno, odobrena 31. prosinca 2016. godine, kako se navodi u prijavi.



Ključno je pitanje da Uljanik u daljnjem procesu restrukturiranja pronađe strateškog partnera, to je najvažnije i pitanje koje jamči opstanak radnih mjesta i izgradnje brodova, poručio je premijer Andrej Plenković sa saborskog aktualnog prijepodneva, na navod Mostove zastupnice Ines Strenja Linić da je podnesena kaznena prijava protiv odgovornih u Uljaniku.


Dobila sam kopiju prijave, a dostavljena je i vama na znanje, anonimna kaznena prijava govori o osnovanoj sumnji na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, odnosno o malverzacijama u poslovanju, vođenju poslovnih knjiga i nepravilnosti u postupku restrukturiranja, rekla je zastupnica, napominuući da o tome piše jedan dnevni list.


Nemam saznanja odakle anonimna prijava i što piše u novinskom članku, uzvratio je premijer i istaknuo kako hrvatska država proteklih godina ulaže i financijska sredstva, daje stručnu pomoć i znanje kako bi se riješilo pitanje hrvatske brodogradnje.


Kad je riječ o Uljaniku, vodili smo dijalog s Upravom, oni su u stalnoj komunikaciji s nadležnom ministricom, dolazili su više puta, no ključno je da Uljanik u daljnjem procesu restrukturiranja pronađe strateškog partnera, to je najvažnije i pitanje koje jamči opstanak radnih mjesta i izgradnje brodova, rekao je Plenković.


Poručio je kako je odgovornost prije svega na Upravi, no da će Vlada pomoći proces pronalaska strateškog partnera, nova ulaganja i nove narudžbe te opstanak radnih mjesta u Uljaniku i slijedom toga u 3. maju.


Za to su zainteresirane i županije Istarska i Primorsko-goranska, gradonačelnici Pule, Rijeke, rekao je premijer i naglasio kako će bez pravih strateških partnera biti teško održavati situaciju koja je danas, a toga su, kaže, svjesni u Vladi, Uprava, zaposlenici.



»Zamjera« se i da Uljanik nije izvršio sve stavke investicija iz Programa restrukturiranja i Ugovora o prijenosu dionica »3. maja«, u prijavi se spominje i trećemajska novogradnja 723 koja je otegljena u Pulu, a nepoznati autor(i) idu čak toliko daleko da optužuju i za doslovno otuđivanje imovine »3. maja« u vidu limova, profila, kablova i ostalog materijala koji su, kako se tvrdi u prijavi, iz riječkog slani u pulsko brodogradilište, za što kao dokaz nude fotografije.


Bez komentara


U Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci nismo mogli dobiti čak ni potvrdu da su zaprimili ovu kaznenu prijavu, a kamoli je li i u kojoj fazi obrade.


– Državno odvjetništvo ne potvrđuje primitke kaznenih prijava. Do donošenja odluke o prijavi sukladno odredbi članka 36. Zakona o državnom odvjetništvu spisi se za vrijeme provođenja izvida i drugih radnji u državnom odvjetništvu smatraju tajnima, stoji u dopisu zamjenice i glasnogovornice ŽDO-a Tee Radovani.


Na »mali milijun« pitanja koji se temljem ove kaznene prijave otvaraju prema resornom Ministarstvu gospodarstva, iz ovog smo resora dobili tek dvije rečenice.


– Svi slučajevi kaznenih prijava daju se na postupak nadležnim institucijama pravne države te Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta nije u mogućnosti komentirati navedeni slučaj. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta osuđuje bilo kakve eventualne nezakonitosti u postupanjima, stoji u njihovom odgovoru.