Međunarodni problem

SLUČAJ AGROKOR Stier se sastaje s Lavrovom, Ramljak ide u Beograd

Hina

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, Foto: REUTERS

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, Foto: REUTERS

Na upit hoće li s Lavrovom razgovarati i o Agrokoru, Stier je rekao kako vjeruje da je u interesu i ruske strane stabilnost te da je s tim ciljem donesen posebni zakon kako bi se ta sigurnost zajamčila



Hrvatska želi imati otvoreni dijalog s Ruskom Federacijom, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, koji će se idućeg tjedna Moskvi sastati u Moskvi s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.


»Više puta sam spomenuo da želimo imati otvoreni dijalog s Ruskom Federacijom iz više razloga. Rusija je važan čimbenik na jugoistoku Europe, kao što je to i Turska i mi želimo s obje zemlje imati otvoreni dijalog«, rekao je Stier koji u ponedjeljak u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministar vanjskih poslova zemalja članica EU-a.


Stier je podsjetio da je on s Lavrovom već razgovarao na marginama konferencije o sigurnosti u Muenchenu, na kojoj je bila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.




»Mi ćemo teme koje se tiču sigurnosti i stabilnosti jugoistoka Europe staviti u sam fokus naših bilateralnih razgovora, a razgovorat ćemo o suradnji u području turizma, gospodarstva i kulture. Na svim tim poljima otvorit ćemo novo poglavlje naše suradnje tijekom posjeta Moskvi«, kaže Stier.


Na upit hoće li razgovarati i o Agrokoru, Stier je rekao kako vjeruje da je u interesu i ruske strane stabilnost te da je s tim ciljem donesen posebni zakon kako bi se ta sigurnost zajamčila.


Stier ističe da Hrvatska u komunikaciju s Rusijom ulazi s pozicije članice EU-a i NATO-a.


»To ruska strana poštuje i prihvaća. Mi s te strane želimo imati otvoreni kanal komunikacije, a Ruska Federacija je važan čimbenik na jugoistoku Europe i s njima o tome želimo razgovorati«, kaže Stier.


Beogradski mediji pak javljaju da će izvanredni Vladin povjerenik Ante Ramljak u srijedu razgovarati s predstavnicima srbijanske vlade.


– Mi smo već jednom intervenirali što se tiče Mlekoprodukta vezano za njihov odnos sa Merkatorom u Srbiji. Tada je bila isplaćena rata koju je Merkator imao prema zrenjaniskoj kompaniji, a poslije toga nam se nitko nije obraćao. U srijedu primamo gospodina Ramljaka i razgovarat ćemo s njim o trenutnim problemima u Agrokoru, rekao je ministar trgovine Rasim Ljajić, a prenosi B92.