Kriza vodstva

SIMBOLIKA? Bernardićevi protivnici će njegovu ostavku tražiti u mjestu u kojem je Račan imao vikendicu

Dražen Ciglenečki

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kamanje je mjesto u kojem je vikendicu imao prvi predsjednik SDP-a Ivica Račan, koji je nerijetko tamo pozivao dio stranačkih kolega, pa je za ovaj skup možda odabrano i iz simboličkih razloga



Sukobi u SDP-u možda nisu tako žestoki kao oni u HDZ-u, ali su sveobuhvatniji i predstavljaju veću prijetnju za stranku. O tome što učiniti kako bi se prevladalo sadašnju opasnu situaciju u SDP-u još se, međutim, razgovara samo unutar grupacija koje su se formirale uslijed krize vodstva stranke, pa će se tako krajem idućeg tjedna u Kamanju sastati potpisnici pisma kojim se početkom srpnja tražila ostavka predsjednika Davora Bernardića.


Nakon što je Bojan Glavašević napustio SDP ostalo ih je 89, među njima čak 22 zastupnika, a Damir Mateljan, također potpisnik ovog pisma, ugostit će ih na Dan općine u kojoj je načelnik, kako bi »raspravljali o stanju u stranci i definirali rješenje za probleme u kojima se nalazi SDP«.


Upitni glasovi


Kamanje je poznato kao mjesto u kojem je vikendicu imao prvi predsjednik SDP-a Ivica Račan, koji je nerijetko tamo pozivao dio stranačkih kolega, pa je za ovaj skup možda odabrano i iz simboličkih razloga. 



Šef SDP-a svima poželio sreću


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić jučer je za izlazak donedavnog saborskog zastupnika i člana Predsjedništva SDP-a Bojana Glavaševića iz stranke rekao kako ne vjeruje da je to slučajno, jer uvijek kada se dogodi neki problem u Vladi, kazao je, netko napusti SDP. »Uvijek kada se dogodi neki problem u Vladi, poput najnovijeg raspleta u aferi Agrokor, dogodi se određen izlazak iz SDP-a i više ne vjerujem da je to slučajno. Svatko u politici bira svoj put i svima želim svu sreću. Mi kao ozbiljna i jaka stranka ostajemo vjerni našim socijaldemokratskim principima, a sve koji su pošteni i moralni pozivam da vrate mandat SDP-u bez kojeg ne bi bili u Saboru«, izjavio je Bernardić novinarima u Puli.U prilog svojim tvrdnjama podsjeća kako je, u vrijeme kada se odlučivalo o opozivu ministra financija Zdravka Marića, SDP napustio Tomislav Saucha, a kada se raspravljalo o bivšoj potpredsjednici Vlade Martini Dalić otišao je Zdravko Ronko.»Sada se događa novi rasplet u aferi Agrokor, pa je došao na red Glavašević. Više ne vjerujem u slučajnost, vjerujem i želim vjerovati u pravnu državu«, naglasio je Bernardić.Ponovio je kako treba rasvijetlili činjenicu zašto DORH nije ispitao članove skupine Borg u aferi oko Agrokora, ili »zašto ti ljudi nisu došli na ispitivanje«. Ocijenio je kako je iz svega što se događa jasno da je premijer Andrej Plenković bio na čelu skupine Borg, da je osobno pozvao odvjetnika Borisa Šavorića kao glavnog operativca u Vladu, te da je direktno odgovoran za mnoge stvari koje su se tamo događale.»Evidentna je odgovornost premijera koji je bio na čelu skupine Borg, koji bi trebao podnijeti ostavku zajedno s cijelom Vladom te raspisati nove izbore. To bi jedino bilo pošteno prema građanima« zaključio je Bernardić.


Očekuje se da će se, uoči početka jesenskog zasjedanja Sabora, najviše razgovarati o Bernardićevoj namjeri da, sukladno odluci Predsjedništva SDP-a, umjesto Arsena Bauka preuzme dužnost šefa Kluba zastupnika. Bauk je voljan povući se, ali pitanje je kako će Bernardić doći na čelo Kluba. Ako svoj izbor stavi na glasovanje, što bi, kako tvrde zastupnici potpisnici pisma Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić i ostali, bilo jedino statutarno utemeljeno, malo je vjerojatno da će Bernardić dobiti potreban broj glasova.


Spomenuti su već najavili da neće dići ruku za to da Bernardić, od kojeg zahtijevaju odlazak s pozicije predsjednika stranke, bude šef Kluba, a sada bi ih se barem sedmero moralo predomisliti. Ali, postoje i tumačenja da odredba Statuta prema kojoj »članovi Kluba zastupnika SDP-a iz svojih redova biraju predsjednika i potpredsjednike Kluba« nije prepreka da Bernardić odluku Predsjedništva realizira na način da predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića jednostavno pisanim putem izvijesti da je on novi predsjednik Kluba zastupnika SDP-a. Jandroković se sigurno ne bi miješao u političko-proceduralni spor u SDP-u i potvrdio bi Bernardićevo imenovanje, a okupljeni u Kamanju bi za taj slučaj trebali pripremiti adekvatan odgovor.


Slab autoritet


– Kad bi se Bernardić pokušao mimo Kluba instalirati za predsjednika, smijenili bismo ga na prvoj sljedećoj sjednici – ističe jedan »kamanjac«.


Jasno je da je suradnja Bernardića i značajnog broja socijaldemokratskih zastupnika nakon svega nemoguća.


– Što god da se u Saboru dogodi za petnesetak dana, Bernardićev autoritet u Klubu i ubuduće će biti slab – rekao nam je zastupnik potpisnik pisma protiv lidera stranke.


I Bernardić je planirao sazvati svoje stranačke istomišljenike na takozvanu klauzuru, ali je navodno zasad odustao od toga. Tu je, nadalje, i skupina SDP-ovih gradonačelnika i načelnika općina koja ima neku svoju agendu. Krenuli su iz Ploča, a prošli vikend su imali sastanak u Vrbovcu, ali su se u međuvremeno osuli.


snimio Denis LOVROVIĆ


snimio Denis LOVROVIĆ