OPORBENI PRIJEDLOG

SDP uputio 10 zakona za spas gospodarstva: Svakom zaposlenom naknada u visini 75 posto plaće

Hina

Foto D. JELINEK

Foto D. JELINEK

SDP je u saborsku proceduru uputio prijedlog za isplatu naknade za svakog zaposlenog u visini 75 posto plaće do razine 5100 kuna. Također, traže povećanje naknade za samoizolirane radnike



ZAGREB – Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u petak da su u Hrvatski sabor poslali paket od deset zakona za spas gospodarstva i radnih mjesta, upozorivši da Hrvatska više nema vremena za čekanje već treba početi donositi odluke.


“U saborsku proceduru smo poslali paket od deset zakona za spas gospodarstva i radnih mjesta. Glavni cilj je obustava plaćanja doprinosa i poreza poduzetnicima, isplata plaća radnicima za vrijeme krize i odgoda plaćanja kredita poduzetnicima i građanima”, kazao je Bernardić na konferenciji za novinare.


Upozorio je kako su mjere koje je donijela Vlada nedovoljne, a u njihovoj provedbi se kasni.




SDP je u saborsku proceduru uputio prijedlog za isplatu naknade za svakog zaposlenog u visini 75 posto plaće do razine 5100 kuna. Također, traže povećanje naknade za samoizolirane radnike – osnovica bi bila prosječna plaća tako da bi naknada bila dvostruko veća za radnike koji moraju provesti 14 dana u izolaciji, pojasnio je.


Poručio je da se zalažu za povećanje neoporezivog dohotka na 30.000 kuna kako bi poslodavci mogli stimulirati radnike koji su “na prvoj crti obrane” i koji rade u otežanim uvjetima (prodavači, radnici u ljekarnama, oni koji osiguravaju transport i sl).


Bernardić podsjeća da se u SDP-u zalažu za plaćeni dopust za jednog roditelja, kako bi skrbili o svojoj djeci za vrijeme epidemije koronavirusa.


“Nedopustiva je najava iz Vlade o smanjenju radničkih prava. Kriza uzrokovana koronavirusom ne smije biti razlog za ukidanje radničkih prava, kao ni ljudskih prava i sloboda”, poručio je.


SDP predlaže smanjenje, a ne samo odgodu, poreznih i drugih obveza za sve poduzetnike i obrtnike. U tom cilju idu s paketom od tri zakona – prestanak plaćanja predujmova poreza na dobit, oslobađanje od plaćanja doprinosa te prestanak i oprost plaćanja poreza na dohodak za paušaliste, obrtnike i iznajmljivače.


Uz to, žele osigurati lakši pristup kapitala za tekuću likvidnost, isplatu plaća radnicima i održavanje normalnog procesa. Stoga predlažu moratorij na kredite i suspenziju zateznih kamata.


I dalje inzistiraju na reduciranju i suspenziji javnih nabava i predlažu da saborski zastupnici i drugi dužnosnici, osim onih “na prvoj crti obrane”, idu na minimalac kako bi se solidarizirali s ostalim građanima.


“Hrvatska više nema vremena za čekanje, treba početi donositi odluke i spasiti gospodarstvo i radna mjesta dok još imamo vremena”, upozorio je Bernardić.


Predsjednik SDP-ova Savjeta za gospodarstvo Josip Tica upozorio je da Hrvatskoj prijeti ekonomski krah pa je nužno napraviti najhrabriji iskorak do sada kako bi se potaknulo gospodarstvo.


Također treba donijeti mjere koje će pokazati solidarnost jer postoji niz sektora u gospodarstvu koji podnose natprosječan teret krize. “Jedini subjekt u gospodarstvu koji se može na neki način revanširati tim sektorima je država”, poručio je.


Dospjevanje glavnice kredita trebalo bi odgoditi dok traju izvanredne mjere, a nakon njihova prestanka nastavi se otplaćivati glavnica kredita. Obzirom na očekivani veliki udar na likvidnost poslovnih subjekata predlaže se suspenzija zatezne kamatne stope na razinu nacionalnog prosjeka.


Tica smatra da je sada, u makroekonomskom smislu, nužno “stisnuti papučicu gasa do kraja” tj. iskoristiti sva moguća sredstva na raspolaganju kako bi se osigurala likvidnost, kreditiranje i financijska sredstva za poticanje gospodarstva i kompenziranje sektora koji podnose najveće udare.


Upitan hoće li i oporbeni ekonomski stručnjaci sudjelovati u Vladinom kriznom stožeru za spas gospodarstva, Bernardić je rekao da su od početka vrlo konstruktivni, a bit će i dalje.


Podsjetio je kako je SDP u tome sudjelovao još za vrijeme vlade Ive Sanadera 2009. godine, no taj pokušaj “organizacije debatnog kluba” bio je čista kozmetika jer se tada urušilo gospodarstvo i 400.000 ljudi je ostalo bez posla.


“Nama u ovom trenutku ne treba nikakav debatni klub već odgovorna Vlada koja je spremna i sposobna donositi odluke. Mandat ove Vlade obilježavaju odgode i čekanje da se samo po sebi nešto dogodi. Ako se sada ne donesu ključne odluke, Hrvatska u gospodarskom smislu nema šanse preživjeti krizu”, upozorio je Bernardić.