Preokret?

SDP ukida suspenzije disidentima? ‘Ako su nam prihvatljivi vanjski ljudi, moramo uključiti i svoje’

Tihana Tomičić

Davor Bernardić i Zlatko Komadina, Foto: R. BRMALJ

Davor Bernardić i Zlatko Komadina, Foto: R. BRMALJ

Ako Bernardić na to pristane, učinit će to radi sebe, a ne radi nas četvorice. A učinit će to i zato da sebe pokuša spašavati ako dobije samo dva mandata na euroizborima,  rekao nam je jedan od suspendiranih čelnika stranke. 



RIJEKA Sutrašnja sjednica Predsjedništva SDP-a mogla bi donijeti preokret u odnosima vrha stranke i »disidenata« – očekuje se, naime, rasprava o ukidanju suspenzija članovima Predsjedništva Siniši Hajdašu Dončiću, Peđi Grbinu, Mihaelu Zmajloviću i Vedranu Babiću, što je u Rijeci potvrdio potpredsjednik stranke Zlatko Komadina.


– Da, sigurno će se razgovarati o tome. Ja sam to već prije spominjao, naime moje je mišljenje da ako na listi za Europski parlament imamo čak i ljude koji su u međuvremenu bili izvan stranke i govorili protiv svoje stranke, onda je red da uključimo i sve svoje ljude, i da svi imaju priliku raditi. Dakle, da, razgovarat ćemo o tome – rekao je Komadina odgovarajući na naše pitanje, a aludirajući na Mirelu Holy koja je na toj listi.


On je komentirao i najave o tome da Zoran Milanović neće podržati listu SDP-a na euroizborima, te da je odlučio da kreće u bitku za predsjedničke izbore kao nezavisni zastupnik:




– Ne znam odmiče li se Milanović ili primiče, to samo mediji pišu, a ne vidim da je on osobno o tome dao izjavu. U svakom slučaju ja podržavam našu listu za Europarlament, kao što ću podržati i našeg kandidata za predsjedničke izbore tko god on bio. S obzirom na to da je SDP najjača oporbena stranka, jasno je da ćemo imati svog jakog kandidata za šefa države – rekao je Komadina.


Što se tiče ukidanja spomenutoj četvorci, odluku o tome donosi samo Glavni odbor stranke, a Predsjedništvo može eventualno dati samo mišljenje ili preporuku na tu temu.


Četvorka nije htjela komentirati te najave, no neki od njih smatraju da predsjednik Davor Bernardić time samo sebi želi pomoći i nastaviti kupovati mir.


– Ako Bernardić na to pristane, učinit će to radi sebe, a ne radi nas četvorice. A učinit će to i zato da sebe pokuša spašavati ako dobije samo dva mandata na euroizborima. Svi znamo da je SDP izvorno osvojio tri mjesta, dakle ušao je i Neven Mimica uz Biljanu Borzan i Tonina Piculu, ali je njega zamijenio IDS-ov Ivan Jakovčić, stoga Bernardić mora znati da je minimum koji svi očekujemo tri mjesta, a ne dva – rekao nam je jedan od suspendiranih čelnika stranke.


U tom kontekstu pojavila se jučer i informacija da Mihael Zmajlović razmišlja o napuštanju stranke, ali to je jučer u načelu demantirano. Što se, pak, Milanovićeve kandidature tiče, on se i zadnjih dana sastaje s kolegama iz stranke s kojima razmatra kandidaturu – ali konačnu odluku nije odnio.


– Za njega je pobjeda imperativ, i dok se ne pokaže da je to i moguće, konačne odluke neće biti – kaže jedan njegov suradnik.