SDP predlaže odgodu plaćanja kredita na 12 mjeseci: Građani ne smiju ovisiti o milosti Vlade i banaka



Nakon što je prošlog tjedna predstavljen SDP-ov Paket od 10 zakona za spas gospodarstva, danas je detaljnije predstavljen Prijedlog zakona o moratoriju na kreditne obveze dužnika iz tog paketa. Prijedlogom zakona je predviđena hitna mjera odgode plaćanja od 12 mjeseci obveza iz ugovora o kreditu. Cilj zakona je spriječiti ozbiljnu gospodarsku štetu i održati financijsku stabilnost u Republici Hrvatskoj u pogledu posljedica proglašenja epidemije koronavirusa.


 


S obzirom da Vlada nije pravovremeno pristupila aktivnostima u rješavanju ovog pitanja, SDP je pristupio izradi ovog Zakona kojim predlaže rješenje, a ne da građani ovise o dobroj volji i milosti banaka i Vlade, a to rješenje je moratorij na godinu dana.




 


„Smatramo da odgoda od tri mjeseca neće biti dovoljno dug period jer će građani osjetiti određeni pritisak te neće znati što će biti nakon 3 mjeseca i kako će otplaćivati svoje obaveze. Radi se o psihičkom momentu, da se kaže da građani imaju godinu dana moratorija na njihove kreditne obveze. Ne radi se o otpisu, nego o odgodi.


 


Financijskom sektoru se neće ništa dogoditi, imat će naplatu koja je realna i sve ono što ide u korist hrvatskim građanima ide i u korist banaka. Epidemiološki će kriza možda trajati tri mjeseca, ali gospodarski će to biti duže“ istaknuo je SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru, Boris Lalovac.


 


Dodao je i da se u proteklim godinama po statistikama HNB-a pokazalo da su građani najbolji platiše kredita jer postoji samo 5% neplatiša. Građani plaćaju svoje obveze i mora im se omogućiti ovakva fleksibilnost. Također, uputio je apel Hrvatskoj narodnoj banci da svaka dva tjedna izvještava hrvatsku javnost koliko se odobrilo likvidnosti u hrvatsko gospodarstvo. Ključno je osigurati likvidnost između dobavljača, to će omogućiti brži izlazak iz krize.


 


„Ovo pitanje se mora regulirati zakonom. Mjera Hrvatske udruge banaka nije jednaka za sve.


 


Važno je napomenuti i da oni građani koji smatraju da im mjera koju predlažemo nije potrebna jer imaju stabilne prihode, neće je morati koristiti. Oni građani koji će koristiti mjeru neće vraćati kredit u trajanju od godine dana, neće im teći kamate, a nakon isteka 12 mjeseci, otplata kredita se nastavlja u onom iznosu i onim ratama gdje je otplata stala.


 


To je pitanje koje se mora urediti zakonom jer jedino zakonom možemo osigurati da mogućnosti budu jednake za sve građane i poduzetnike bez obzira u kojoj se poslovnoj banci nalaze“ naglasio je zastupnik u Hrvatskom saboru, Peđa Grbin.


 


Grbin je upozorio i da je potrebno što prije regulirati i čitav niz drugih područja. Zemlje poput Slovenije i Njemačke su donijele daleko sveobuhvatnije i bolje mjere za građane i poduzetnike. SDP je spreman na raspravu kako bi mjere bile što bolje.


 


O Vladinim aktivnostima puno govori da je na ovotjednom rasporedu za raspravu u Hrvatskom saboru pet zakona, od kojih samo jedan ima polovičnu povezanost sa krizom. Istaknuo je da se SDP u ovom trenutku ne opterećuje sa otporom banaka. Kriza je veća nego 2009. godine i to zahtijeva i opravdava snažnije mjere. Naš prijedlog je dobar i za građane i za poduzetnike i za banke i za državu.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.