Oni su zadovoljni

SDP-ovcima, izgleda, ne treba puno za sreću. Bauk kaže: ‘Nepoderivi smo’

Hina

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Iznenadio ga je niski postotak koji je dobio HDZ. To se očito prelilo drugim desnim listama, koje su prošli puta malo pojačale HDZ-ovu listu, a sad su išle samostalno, smatra Bauk



Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izjavio je u nedjelju da je, prema neslužbenim informacijama o rezultatima izbora, SDP najjača stranka u Zagrebu i većini županijskih središta, čime je pokazao da je »nepoderiv«.


»U projekcijama koje smo zacrtali prije izbora u broju mandata i glasova, to je otprilike ono što smo očekivali Prema informacijama koje imam, SDP je najjača stranka u Zagrebu i u nizu gradova, odnosno, u većini županijskih središta, što je ohrabrujuće«, kazao je Bauk dodavši kako je »SDP pokazao da je nepoderiv«.


Govorimo o relativnoj pobjedi, što je s obzirom na malu razliku od negdje 5 posto na razini države i očekivano. SDP je bio, ostao i bit će stožerna stranka ljevice i moja je želja da glasači, koji su ovaj put eksperimentirali, sljedeći put ne eksperimentiraju, poručio je Bauk.




Iznenadio ga je niski postotak koji je dobio HDZ. To se očito prelilo drugim desnim listama, koje su prošli puta malo pojačale HDZ-ovu listu, a sad su išle samostalno, smatra Bauk.


Njegova matematika kaže da ako je izlaznost 30 posto, a rezultat HDZ je 23 posto, onda to znači da ni svi članovi HDZ-a nisu glasali za svoju listu. Bauk je ocijenio kako su »HNS i Milorad Pupovac HDZ-u dali peti mandat«.


Osvrnuo se i na rezultat Mislava Kolakušića koji je, po izlaznim anketama, iznenađenje europskih izbora.


»To je iznenađenje, ta je lista dobila dio glasova onih koji bi, da nije on izašao na izbore, glasali za Živi zid ili eventualno za Most. Pitanje je političke platforme koju je Kolakušić imao, gdje se ona može svrstati i koliko su rješenja koja je zagovarao realna i ostvariva«, rekao je.


Bauk smatra da je Kolakušićevo političko djelovanje bilo nespojivo za sudačkom dužnošću, ali ako je izabran u Europski parlament postaje parlamentarac i političar, pa ga se više neće zvati »sudac» nego »bivši sudac«.