Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. veljače 2020.
Manjinska prava

"Razumijevanje za nepravdu i nečovječnost": Milanović očitao lekciju Grabar-Kitarović

Zoran Milanović: Foto: D. JELINEK
Zoran Milanović: Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 18. srpanj 2019. u 23:04 2019-07-18T23:04:13+02:00

Predsjednički kandidat Zoran Milanović u četvrtak je na svojoj Facebook stranici poručio kako predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović »pokazuje razumijevanje za nepoštivanje hrvatskog Ustava« uslijed potpore predsjednice vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi u vezi s primjenom odluke kojom je Ustavni sud odredio da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti.

»Kao što je ne tako davno pokazala razumijevanje za Orbanove nasrtaje na važne hrvatske interese i Vučićeve ispade i laži, predsjednica Republike tako sada pokazuje i razumijevanje za nepoštivanje hrvatskog Ustava na koji je prisegnula«, ocijenio je Milanović na svojem društvenom profilu.

Smatra da predsjednica pokazuje »razumijevanje za nepravdu, netoleranciju i nečovječnost« te podsjeća da je upravo HDZ-ova vlast donijela Statut Grada Vukovara u koji su ugrađena prava manjina, u vrijeme »kada su računali da ta ista prava manjine neće ni moći koristiti jer nisu dovoljno zastupljene u broju stanovnika Vukovara«.

»Nakon što je popis stanovnika pokazao da su se stekli uvjeti za korištenje manjinskih prava koja su im ranije dana Statutom, počinje licemjerno osporavanje i uskraćivanje tih prava pozivanjem na prava i ugroženost većine, a što traje do danas«, stoji u Milanovićevoj objavi.

Dodao je još kako se Ustav i zakoni moraju poštivati dok su na snazi, sviđaju se oni nekome ili ne.

»U modernoj, otvorenoj i slobodarskoj Hrvatskoj za koju se borim poštivat će se sva prava i slobode svih njenih građana«, zaključio je Milanović u svojoj objavi.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-KItarović smatra da je iznimno važno pružiti potporu vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi i građanima Vukovara »koji već više od četvrt stoljeća trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neučinkovitim djelovanjem institucija«, objavio je Ured predsjednice nakon sastanak s vukovarskim gradonačelnikom u povodu odluke Ustavnog suda.

Dodaje kako »to rezultira osjećajem nepravde, posebice među Vukovarkama, Vukovarcima i hrvatskim braniteljima koji su bili na braniku domovine i podnijeli najveću žrtvu u Domovinskom ratu, ali i među pripadnicima srpske zajednice koje se nepravedno stigmatizira«.

Ured, uz ostalo, navodi kako »predsjednica Republike ne može komentirati odluku Ustavnog suda, ali upozorava na članak 8. Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina, koji kaže kako se ta prava moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštovanja manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima«.
Predsjednica drži da »u ovakvim uvjetima, kada se zapostavljaju temeljna ljudska prava, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za širenje posebnih prava koji moraju postati demokratski standard u Hrvatskoj koja tome teži«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.