Štrajk u školama

Rat HDZ-a i HNS-a oko štrajka; Je li to kraj koalicije?

Hina

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL



ZAGREB Prosvjed učitelja koji su odbili zadnju ponudu premijera Plenkovića zaoštrio je i odnose u vladajućoj koaliciji HDZ-a i HNS-a, piše u subotu Večernji list.


Poruke koje su jučer razmijenili Ivan Anušić (HDZ), šef stožera Kolinde Grabar-Kitarović, i šef HNS-a Ivan Vrdoljak signaliziraju da se politički brak HDZ-a i HNS-a doslovno drži o koncu ako već nije i upokojen, navodi dnevnik.


Prvo je za Večernji list istupio Anušić koji je odgovornost za prosvjed koji se oteo kontroli i pretvorio u sveopći bunt svalio na HNS i ministricu Divjak optužujući ih da je ta operacija imala cilj da se podigne politički rejting HNS-u. Zatim je žestoko uzvratio Vrdoljak koji je poručio da u Anušićevu stožeru vlada strah od gubitka izbora i zato jeftinim politikantstvom želi povećati šanse ionako apsurdnoj predsjedničkoj kampanji koju vodi.




“Moj je osobni stav da je HNS preko ministrice Divjak inicirao prosvjed kao političku akciju kojoj je bio cilj da se HNS-u podigne politički rejting, što je apsolutno vidljivo iz izjava ministrice Divjak koja je prvo govorila da stoji iza prosvjeda prosvjetara da bi poslije rekla da neće sudjelovati u pripetavanju između premijera Plenkovića i školskih sindikata. Nekorektno je od ministrice da se ograđuje od prosvjeda koji je zajedno s HNS-om inicirala”, rekao je Anušić za Večernji list.


On smatra da je ministrica pažnju trebala usmjeriti na reformu školstva i da je pravo pitanje je li zaživjela Škola za život. “Ispada da je prosvjed smokvin list za neuspjele projekte i reforme u školstvu” poručio je Anušić.


Nastavio je kako su se prosvjedu učitelja priključile i ostale političke opcije kojima je jedini cilj destabilizacija i rušenje Vlade. U prilog tome ide e-mail, koji je u posjedu Večernjeg lista, a koji je Željka Markić uputila svojim pristašama pozivajući ih da se pridruže prosvjedu na Trgu bana Jelačića jer je “premijer Plenković taj prevažni resor obrazovanja povjerio HNS-u, stranci poznatoj po korupcijskim aferama koju podupire oko jedan posto građana”.


Vrdoljak je odmah progutao mamac i još žešće odgovorio.


“Izjava gospodina Anušića da je prosvjed učitelja inicirao HNS, neistinita je i apsurdna kao i predsjednička kampanja kojoj je on na čelu! Samo da ga podsjetim da je upravo njegova predsjednica podržala učitelje u njihovim zahtjevima! Onda je po Anušićevu razmišljanju i ona inicijatorica štrajka!


Jasno mi je da je u stožeru gospodina Anušića zavladao strah od gubitka izbora i zato ovakvim jeftinim politikantstvom želi povećati svoje šanse! HNS i ministrica Divjak nude prijedloge i pokušavaju naći rješenja i motiviraju obje strane da sjednu za pregovarački stol i pronađu rješenja da naša djeca, naši učenici budu pobjednici”, poručio je Vrdoljak, donosi Večernji list.