Umjesto reformi - katastrofa

Rasulo u vlasti “vezalo ruke” i državnoj burzi rada: Blokirane mjere za zapošljavanje

Gabrijela Galić

foto: arhiva

foto: arhiva

Programi koji su prema planovima već trebali biti suspendirani, jer novca za njihovo provođenje više nema s obzirom da su proračunska sredstva namijenjena aktivnoj politici zapošljavanja gotovo potrošena, međutim, neće nestati. Promijenit će se uvjeti za korištenje tih mjera, kao i ciljane skupine, odnosno bit će ponuđene mjere koje se u potpunosti mogu financirati sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF).



ZAGREB – Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) priprema privremenu obustavu dijela mjera aktivne politike zapošljavanja, a to se prije svega odnosi na stručno osposobljavanje mladih bez zasnivanja radnog odnosa (SOR),  javne radove te obrazovanje nezaposlenih.


Programi koji su prema planovima već trebali biti suspendirani, jer novca za njihovo provođenje više nema s obzirom da su proračunska sredstva namijenjena aktivnoj politici zapošljavanja gotovo potrošena, međutim, neće nestati. Promijenit će se uvjeti za korištenje tih mjera, kao i ciljane skupine, odnosno bit će ponuđene mjere koje se u potpunosti mogu financirati sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF).


Prema riječima naših sugovornika, tako će se umjesto retroaktivnog povlačenja sredstva iz EU fondova unaprijed pripremati programi sigurni za financiranje iz europske kase. Naime, praksa retroaktivnog povlačenja sredstva dovodila je do situacija u kojima je financiranje bilo odbijeno jer program nije u potpunosti zadovoljavao stroge uvjete za fondovski novac. Stoga državna burza mora rezervirati dio i onako smanjenih proračunskih sredstava, za moguće naknadno pokrivanje već provedenih programa koji bi mogli biti odbijeni za financiranje iz ESF-a. Praktično, dio mjera već sada se ne provodi, ali se čeka formalna potvrda njihove suspenzije, kao i potvrda novih programa za koje bi financiranje iz fondova trebalo biti neupitno.


Revizija mjera




Još je prije gotovo mjesec dana Upravno vijeće HZZ-a pokušalo privremeno suspendirati dio mjera, no to je odgođeno dok se i o radu te institucije i o promjenama koje planiraju ne razgovara na Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV). No, kriza u Vladi prelila se i na to tijelo čija je sjednica jučer drugi tjedan uzastopce odgođena zbog nedolaska ministara, odnosno izostanka kvoruma na vladinoj strani. Pitanje je kada će se to tijelo sastati te hoće li rasulo među vladajućima potpuno vezati ruke državnoj burzi rada koja je već pripremila nove mjere za nezaposlene.  


Revizija mjera aktivne politike zapošljavana temelji se na po prvi puta izrađenoj vanjskoj evaluaciji koja je, primjerice, pokazala da je SOR imao i pozitivne, ali i negativne efekte. Loša je činjenica da su mladi ljudi u tijelima državne uprave i jedinicama lokalne uprave i samouprave, ali i neprofitnom organizacijama mijenjani kao »na traci«, nisu imali mentore i često su radili poslove izvan njihove struke. U javnom sektoru (zdravstvo, obrazovanje) te u privatnom sektoru takva negativna iskustva manje su prisutna i mjera je uglavnom postigla cilj. Osim toga, ta je mjera zamijenila ostale mjere zapošljavanja namijenjene mladima.


Dopunjen program


Stoga će SOR (kojeg sada može koristi osoba koja je 30 dana u registriranoj nezaposlenosti i nema više od 12 mjeseci staža u zvanju za koje se obrazovala) doživjeti promjene pa će ubuduće biti namijenjen isključivo mladima u dobi od 15 do 29 godina koji su u registriranoj nezaposlenosti najviše do četiri mjeseca. SOR za dugotrajno nezaposlene mlade moći će koristiti mladi do 25 godina života koji su u evidentiranoj nezaposlenosti dulje od šest mjeseci, te mladi do 29 godina koji su nezaposleni dulje od 12 mjeseci.


Obrazovni programi ubuduće će se obavljati za poznatog poslodavca, a u dijelu djelatnosti i na radnom mjestu. To se prije svega odnosno na građevinu, brodogradnju, usluge i ugostiteljstvo. Kako je HZZ s Hrvatskom obrtničkom komorom potpisao ugovor o suradnji, tako je program obrazovanja već sada dopunjen.Svi paketi mjera aktivne politike, za mlade, dugotrajno nezaposlene, stariju radnu snagu, teže zaposlive skupnine na tržištu rada dijelom se mijenjaju i u potpunosti se prilagođavaju EU smjernicama kako bi se u što većoj mjeri pokrili iz ESF-a i Garancije za mlade, a ne nacionalnih sredstava.