Reakcije na ploču HOS-a

Radmanović: Pupovac omalovažava srpske žrtve u Hrvatskoj. SDSS mora izaći iz koalicije

Damir Cupać

Milorad Pupovac po običaju ostaje ukopan u zaštiti osobnih interesa. Djelima pokazuje da je poklonik ustaškoga režima, kaže Jovica Radmanović, kaže predsjednik Demokratskog saveza Srba



Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić ocijenio je da su temeljne ljudske vrijednosti za hrvatsku vladu postale predmet političke trgovine, a o čemu svjedoče događanja u vezi s micanjem HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu.


– Hrvatska vlada tjednima je pregovarala hoće li ustaški pozdrav biti blizu ustaškoga logora. Ploča je na kraju maknuta 10 kilometara dalje. Svojim rješenjem Ministarstvo uprave legaliziralo je ustašku ikonografiju u javnom prostoru.


Tako su temeljne ljudske vrijednosti postale predmet političke trgovine, a vlada je dotaknula dno. Svugdje u civiliziranom svijetu postoje fašističke grupe, ali tamo postoji civilizirani dogovor kojim se prema takvima gradi sanitarni kordon i s njima se ne razgovara.




Za razliku od hrvatskoga premijera, ali i predsjednika najjače oporbene stranke koji upućuje svadbene čestitke čovjeku koji se slikao ispod kukastoga križa, izjavio je Švorinić.


On je izrazio nadu da regionalna tijela u Primorsko-goranskoj županiji u vezi sa sličnim zahtjevima neće postupati po rješenju Ministarstva uprave, već će postupiti izravno primjenjujući Ustav.


– Ustavno-pravni stručnjaci, a među njima i Sanja Barić, ocijenili su da je to moguće jer je zabranjeno pozivanje na bilo kakav oblik mržnje, rekao je Švorinić.


Predsjednik Demokratskog saveza Srba Jovica Radmanović uvjeren je da je premještanje HOS-ove ploče samo nastavak predstave.


– U toj priči sudjeluje i Milorad Pupovac što je žalosno. On po običaju ostaje ukopan u zaštiti osobnih interesa, umjesto da odbije sudjelovati u omalovažavanju srpskih žrtava u Hrvatskoj. Djelima pokazuje da je poklonik ustaškoga režima.


Štetno je da predstavnici Srba sudjeluju kao koalicijski partner u vlasti koja podržava ustaške simbole. Pozivam predstavnike SDSS-a da izađu iz takve koalicije, zaključio je Radmanović.