Mogućnost obrazovanja za sve

RAVNOPRAVNIJE OBRAZOVANJE Donesen Pravilnik životno važan za djecu s posebnim potrebama

Hina

foto: Marijan Susenj / PIXSELL

foto: Marijan Susenj / PIXSELL

Donošenje ovoga pravilnika predstavlja potvrdu opredijeljenosti za inkluzivno obrazovanje s ciljem zabrane diskriminacije učenika s teškoćama u razvoju na temelju invaliditeta te usklađivanje s pravno obvezujućim međunarodnim dokumentima, ističe MZO u priopćenju.



ZAGREB – Ministarstvo znanosti o obrazovanja (MZO) donijelo je Pravilnik o Pomoćnicima u nastavi (PUN) i Stručnim komunikacijskim posrednicima (SKP) čiji je cilj izjednačavanje mogućnosti učenika s teškoćama i njihova ravnopravnog sudjelovanja u odgojno-obrazovnome procesu, izvijestili su u srijedu iz tog ministarstva.


Pravilnik je danas objavljen u Narodnim novinama i tako je donesen akt koji se u zainteresiranoj javnosti čeka od 2015. i koji uvodi dugo očekivani red u sustav.


Donošenje ovoga pravilnika predstavlja potvrdu opredijeljenosti za inkluzivno obrazovanje s ciljem zabrane diskriminacije učenika s teškoćama u razvoju na temelju invaliditeta te usklađivanje s pravno obvezujućim međunarodnim dokumentima, ističe MZO u priopćenju.




Pravilnikom je propisano i da osiguravanje potpore pomoćnika u nastavi i stručnoga komunikacijskog posrednika ne oslobađa školu obveze osiguravanja i svih ostalih potrebnih oblika razumne prilagodbe u odgojno-obrazovnome okruženju učenika.


Pravilnikom su prvi put utvrđeni načini uključivanja, način i sadržaj osposobljavanja i obavljanja poslova pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika u školama i drugim javnim ustanovama koje provode djelatnost odgoja i obrazovanja te uvjeti koje moraju ispunjavati, kao i postupak radi ostvarivanja prava učenika s teškoćama u razvoju na ovaj oblik potpore.


Pravilnikom je, uz ostalo, prvi put propisano da svi učenici koji imaju potrebu za neposrednom potporom pomoćnika u nastavi ili stručnoga komunikacijskog posrednika ostvarit će je po jasno definiranom postupku utvrđivanja potrebe te na temelju stručnih procjena stručnjaka iz sustava odgoja i obrazovanja.


Propisano je poboljšanje i usklađivanje norme sati rada pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika jer će se priznati stvarna satnica u skladu s programom koji učenik pohađa te sve druge školske aktivnosti, a koje su sastavni dio kurikuluma i godišnjega plana i programa škole. Također, za suglasnost MZO-a osnivač prilaže dokumentaciju o osiguranim sredstvima za isplatu plaća s pripadajućim doprinosima za rad Pomoćnika u nastavi i Stručnih komunikacijskih posrednika.


Propisanom procedurom i rokovima donošenja odluke o pravu na potporu, odnosno o potrebi uključivanja PUN i SKP, svi učenici imat će osiguranu potporu s prvim danom nastavne godine, uključujući učenike prvih razreda OŠ i SŠ, osim kada je učenik u SŠ upisan u jesenskom roku jer tada će postupak biti pokrenut u roku od sedam dana od dana upisa. Također, za učenike kojima se pogoršalo psihofizičko stanje škola može pokrenuti postupak tijekom cijele školske godine.


Nakon provedene propisane procedure osnivač škole donosi odluku o uključivanju PUN i SKP i obvezno je navedeno razdoblje uključivanja.


Pravo na potporu učenik ima tijekom boravka u školi i izvan učioničkih aktivnosti.


Učenici kojima je odobrena provedba nastave u kući mogu imati potporu PUN, pod uvjetom da im je potpora bila odobrena i tijekom školske godine. Učenici kojima je odobrena provedba nastave u kući, zdravstvenoj ustanovi ili nastava na daljinu mogu imati osiguranu potporu SKP i za vrijeme trajanja ovih oblika nastave.


Pravilnikom su propisani uvjeti koje mora ispunjavati PUN i SKP, koji uključuju i stečenu djelomičnu kvalifikaciju na razini 4. prema Hrvatskome kvalifikacijskom okviru, pri čemu je MZO preuzeo obvezu podnošenja zahtjeva za upis zanimanja u Podregistar standarda zanimanja nadležnome ministarstvu u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu ovoga Pravilnika, donošenje standarda kvalifikacije za PUN i SKP u roku od tri mjeseca od upisa u Podregistar standarda zanimanja te izradu programa za stjecanje tih kvalifikacija u roku od tri mjeseca od dana donošenja standarda kvalifikacija.


Između ostalog, jasno su definirani poslovi PUN i SKP te su propisani elementi i sadržaji programa osposobljavanja PUN i SKP radi stjecanja djelomične kvalifikacije.