Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 2
Sutra: 9° 9° 2
17. siječnja 2020.
Protiv blokade

Pučani traže da se izimjeni odluka o neotvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Foto Goran Stanzl/PIXSELL
Foto Goran Stanzl/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 20. studeni 2019. u 22:23 2019-11-20T22:23:24+01:00

»Nova Europska komisija trebala bi se odmah primiti politike proširenja i pomoći da se ta negativna odluka što prije promjeni«, poručili su pučani

ZAGREB Europska pučka stranka (EPP) zatražila je u srijedu u Zagrebu od europskih institucija i članica EU-a da se što prije otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i tako promijeni odluka iz listopada kada je početak pregovora blokiralo nekoliko zemalja predvođenih Francuskom.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predvodio je malu skupinu čelnika EU-a koji su spriječili otvaranje pregovora s tim državama, unatoč zabrinutosti zbog sve većeg utjecaja Kine i Rusije na Balkanu.

Pariz smatra da Unija najprije treba reformirati metodologiju proširenja i predlaže da se pristupanje odvija postupno, u sedam koraka.

»Nova Europska komisija trebala bi se odmah primiti politike proširenja i pomoći da se ta negativna odluka što prije promjeni«, poručili su pučani.

»Pozivamo Europsko vijeće i zemlje članice da se obvežu da će što je prije moguće donijeti pozitivnu odluku o otvaranju pregovora s obje zemlje«, stoji u dokumentu usvojenom na stranačkom kongresu u Zagrebu.

Od europskih institucija također se traži da ohrabre reforme u Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu kako bi te države što prije ispunile kriterije za pristupanje Uniji.

Hrvatska, koja će u prvoj polovini 2020. predsjedati EU-om, bit će u svibnju domaćin summita Unije i zapadnog Balkana.

Rezoluciju o zapadnom Balkanu predložila je Hrvatska demokratska zajednica, članica EPP-a i najjača stranka vladajuće koalicije u Hrvatskoj.

Pučani su na prijedlog HDZ-a usvojili i rezoluciju o demografskim izazovima, jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja i resor nove potpredsjednice EK-a Dubravke Šuice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!
Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja na dobrobit učenika i gospodarstva Republike Hrvatske!

UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!