Zimske draži

Prvi snijeg u 2017.: Gorski Kotar i Učka u bijelom

Marinko Krmpotić

Zimske radosti zahvaljujući tati / arhiva NL

Zimske radosti zahvaljujući tati / arhiva NL

Snijega je u Delnicama bilo 18 centimetara, u Crnom Lugu 15, a u Pargu ponad Čabra 12, ali u osnovi nigdje nije bilo nekih posebnih poteškoća. Na Učki je snijega napadalo između 5 i 6 centimetara



Trećeg dana u novoj godini Goranima je pao prvi ovogodišnji snijeg koji, na svu sreću, nije stvorio nikakvih bitnijih poteškoća u odvijanju prometa i svakodnevnim obvezama. Svjedoče o tome i visine snježnog pokrivača koja je u Delnicama iznosila lijepih 18 centimetara, u Crnom Lugu ga je bilo 15, a u Pargu ponad Čabra 12 cm.


Naravno, viši predjeli poput Begova Razdolja bilježili su i viši sloj pokrivača, ali u osnovi nigdje nije bilo nekih posebnih poteškoća. Snijeg je počeo padati oko ponoći s ponedjeljka na utorak, zimski uvjeti na svim goranskim cestama proglašeni su u 1.15 ujutro, ali su već u 10.30 ukinuti na svim bitnim prometnicama jer je stanje stabilizirano, oborine prestale, a zimske službe očistile sve nabitnije prometnice pa je tijekom jučerašnjeg dana vozačima jedinu poteškoću predstavljala jaka bura na dionici Kikovica – Delnice.


Zbog takvog stanja snijeg je jučer na najvećem dijelu goranskog područja bio ponajprije vizualni ukras i oduševiti je mogao ljubitelje snježnih pejzaža te, naravno, djecu koja su jučer sama ili uz roditelje uživala u prvom pravom zimskom danu 2017. godine. Tako je u Delnicama već u prijepodnevnim satima bilo moguće vidjeti brojne mlade ljubitelje snijega kako uživaju u bajkovitom okružju, a na prvi snijeg nove godine nisu gunđali ni oni koje smo zatekli s lopatama jer posla i nije bilo previše budući da se snijeg čistio bez većih poteškoća.




Prvi snijeg u 2017. godini zabijelio je jučer i učkarske obronke. Temperatura se tijekom noći s ponedjeljka na utorak dovoljno snizila kako bi kišu i susnježicu zamijenio snijeg, a u ranim jučerašnjim satima napadalo ga je između 5 i 6 centimetara. S obzirom da je tijekom kasne jeseni i zime u prošloj godini bijeli pokrivač na Učki bio tek rijetka pojava, a cesta do Učke je prohodna, ljubitelje zimskih radosti, pogotovo djecu koja uživaju u školskim praznicima, snijeg je jako razveselio.


– Bilo je dosta ljudi s djecom jučer na Poklonu i premda je palo vrlo malo snijega, čak nedovoljno za pravo sankanje, ugođaj je izniman i svima bih preporučio da dođu na lijep izlet. Treba se samo adekvatno odjenuti jer temperatura je na Poklonu jučer oko 11 sati bila minus jedan. Prognoza najavljuje vedro vrijeme pa zasad ne očekujemo novi snijeg, rekao je jučer Egon Vasilić, ravnatelj Parka prirode Učka, te pozvao izletnike na učkarske obronke.