Imovinski rebus

Provjerili smo imovinske kartice dužnosnika i uvjerili se – samo Tolušić nije znao kako prijaviti kuću

Bojana Mrvoš Pavić

Foto D. Lovrović / D. Javorović PIXSELL

Foto D. Lovrović / D. Javorović PIXSELL

Ministar Tolušić u Virovitici ima i garažu, no nje u imovinskoj kartici nema. A nije da su garaže nevrijedne spomena, jer zagrebačkih 16 garažnih kvadrata Gabrijele Žalac vrijedi, primjerice, 120 tisuća kuna



Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na svojoj će današnjoj sjednici potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću dati mišljenje o tome kako bi u imovinskoj kartici trebao ispuniti podatke o nekretninama – kazala je za naš list glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.


Tolušić je u ponedjeljak, podsjetimo, od Povjerenstva, telefonski i pismeno, zatražio mišljenje o načinu na koji bi u imovinskoj kartici trebao navesti određene nekretnine, nakon što je otkriveno da njegova kuća u Virovitici katastarski ima 330 kvadrata, koje je ministar u imovinskoj kartici prepolovio, misleći, kako je objasnio, da se upisuje samo neto površina stambenih kvadrata.


Ostali dobro shvatili


Tako je polovica njegovog tlocrta ostala neupisana kao imovina, jednako tako i pomoćni objekt od 120 kvadrata koji se nalazi u istome dvorištu od preko tisuću četvornih metara. Tolušić je medijima kazao da se s Povjerenstvom oko upisa imovine konzultirao i prije nego što je podatke ispunio, i da mu je rečeno kako garažu, primjerice, ne treba unijeti u površinu zgrade, da bi Povjerenstvo otkrilo kako im se obratio tek kad se u medijima otkrilo da s kvadratima nešto »ne štima«.




– Vidim da sam ja jedan od rijetkih koji je upisao kvadraturu kuće, a drugi upisuju kuću s okućnicom, pohvalio se Tolušić u utorak, iako je, potvrdilo je Povjerenstvo, pravilan baš upis »kuće s okućnicom«, i vrijednosti svih objekata koji se na toj okućnici nalaze. Upute Povjerenstva je velika većina ostalih ministara, provjerili smo u njihovim imovinskim karticama, dobro shvatila, jer su upisivali kvadraturu kuće s okućnicom, garaža, kao i »drugih«, nekategoriziranih nekretnina koje su, sudeći po malim kvadraturama, pomoćni objekti.


Premijer Andrej Plenković tako u svojoj imovinskoj kartici, pored ostalog, ima upisan i objekt od nešto malo manje od šest kvadrata, vrijednosti 20 tisuća kuna, Ministar Gari Cappelli ima upisan nekategoriziran objekt od 35 kvadrata, ali i jednu takvu, »drugu nekretninu«, od gotovo tisuću i pol kvadrata. I ministar Zdravko Marić ima upisan 18 tisuća kuna vrijedan objekt, »druge nekretnine« od 12 kvadrata, dok je u Vladinim imovinskim karticama i puno prijavljenih garaža.


Od garaže do livade


Ministar Tolušić u Virovitici ima i garažu, no kako je upisao samo stambenu površinu, garaže u imovinskoj kartici nema. A nije da su garaže nevrijedne spomena, jer zagrebačkih 16 garažnih kvadrata Gabrijele Žalac vrijedi, primjerice, 120 tisuća kuna, ministrica Nada Murganić je prijavila garažu od 75 tisuća, a ministrica Nina Obuljen Koržinek od 70 tisuća. Uglavnom, puno je garaža prijavljeno u imovinskim karticama članova Vlade, baš kao i, propisno, »kuća s okućnicom«. Ima je, primjerice, ministar Dražen Bošnjaković, koji je upisao 1.140 četvornih metara kuće s okućnicom, pri čemu sigurno nije u pitanju samo stambena površina. Kuća s okućnicom ministrice Žalac ima 550 kvadrata, upisala je i voćnjak od preko tisuću i pol kvadrata, ministar graditeljstva Predrag Štromar ima upisanu pak, između ostalog, kuću s okućnicom od gotovo dvije tisuće četvornih metara. Kod njega, kao i ostalih, ima i upisanih njiva i oranica, šuma, kao i pokoji poslovni prostor odnosno gospodarski objekt.


Na pitanje je li Povjerenstvo za sukob interesa došlo do podatka koju je kvadraturu kuće ministar Tolušić naznačio u prijavi za gruntovnicu, odnosno vlasnički list, glasnogovornica odgovara kako je postupak provjere u tijeku te rezultati još nisu poznati. Nova TV jučer se pozabavila i livadom ministra Tolušića od 446 četvornih metara u građevinskoj zoni u Privlaci kod Zadra, udaljenoj tristo metara od mora, koja je jedno vrijeme u njegovoj imovinskoj kartici bila prijavljena kao zemljište u vrijednosti od 115 tisuća kuna. Zemljište je prodano, a ugovor ovjeren u ožujku ove godine, iako je iz imovinske kartice nestalo u listopadu prošle godine.