Jadran Gamulin

Prodaje Modru lastu: “Joža Horvat mi je rekao da brod nosi nesreću, ali skinuo sam uroke”

Portal Novilist.hr

Modra lasta na vezu čeka prodaju

Modra lasta na vezu čeka prodaju

Joža Horvat mi je da to ne radim, da je to nesretan brod. Ipak sam ga kupio i skinuo ‘prokletstvo’, angažirao ljude koji se time bave. Na drugom porinuću u Tivtu brod je i blagoslovljen, priča Jadran Gamulin



DUBROVNIK Poznati dubrovački pomorac i jedriličar Jadran Gamulin na Njuškalu je objavio oglas kojim prodaje Modru lastu, jedrilicu rađenu za legendarnog Jožu Horvata i jedno od njegovih putovanja oko svijeta. Za Modru lastu traži 100.000 kuna, javili su mu se već, kaže, brojni zainteresirani, ali, prema njegovim riječima, većina ih ne zna u što se upušta.


– To je veliki brod s kojim se mora znati upravljati, to nije igračka. Brod je 17 metara dug, pramac mu je dva metra iznad vodene linije, s njim može upravljati samo iskusna posada, ispričao je za 24 sata.


Tragična povijest


Modra lasta ima zanimljivu povijest. Sagrađena je 1973. i bila je najveća plastična jedrilica u Europi, ali je njezina priča zapravo tragična. Još u gradnji na brodu poginuo je električar, a njegova je udovica na svečanom porinuću proklela brod. Modra lasta neraskidivo je vezana uz dvije obiteljske tragedije Horvatovih.




Njihov sin Mićo htio ih je posjetiti na Kanarskim otocima, gdje su dojedrili s Modrom lastom. Išao je u Beograd izvaditi vizu. Tamo je s rođakinjom i njezinim društvom proveo noć u zabavi i vjerojatno išao kasno spavati.


– Ujutro je žurio natrag u Zagreb, mislim da ga je kod Nove Gradiške uhvatio san za volanom, izletio je s ceste. Našli su ga u polju te ga odvezli u bolnicu. Drugi dan je helikopterom prebačen u Zagreb i tu je preminuo. Prekinuli smo putovanje, vratili se kući i pokopali Miću, ispričala je Renata Horvat, supruga Jože Horvata u intervjuu za Telegram.


Nakon nekog vremena nastavili su put s Markom. On je završio ronilačku školu na otoku Badiji kod Korčule, imao je atest profesionalnog ronioca.


Brod bio u očajnom stanju


– Od jednog udarca u glavu imao je hematom, često se tužio da ga boli glava, ali mi tome nismo pridavali neku veću pažnju. To je moja vječna krivnja, što to nisam ozbiljno shvatila. Bili smo već doplovili do Venezuele i Marko je zaronio kako bi oslobodio mrežu s grebena. Tu je stradao. Poslije su na obdukciji u Venezueli ustanovili da mu je krenuo taj ugrušak u glavi i da nije ni bio svjestan što se događa, ispričala je.


Nakon tragedije Joža Horvat je iz Venezuele prebacio brod u Kopar, a onda ga dao na korištenje pomorskim školama. Kad je počeo rat, brod je ostao u Crnoj Gori, gdje ga je Gamulin kupio 2010. godine. Bio je u očajnom stanju, ali ga je osposobio.


– Kad sam ga kupio, mislio sam da će mi država nekako biti zahvalna jer sam vratio hrvatski brod u Hrvatsku. Ali nisu ga priznali kao hrvatski brod iako je sagrađen u Veloj Luci i morao sam platiti 240.000 kuna trošarina, rekao je Gamulin.


Upozorenje Jože Horvata


Bio je, kaže, tad i u kontaktu s Jožom Horvatom.


– Bio je ogorčen što kupujem brod. Rekao mi je da to ne radim, da je to nesretan brod. Ipak sam ga kupio i skinuo ‘prokletstvo’, angažirao ljude koji se time bave. Na drugom porinuću u Tivtu brod je i blagoslovljen. Dojedrio sam s njim u Dubrovnik i uredio ga misleći ga pretvoriti u izletnički brod. Ali onda sam slomio nogu, a tu su i godine, i odlučio sam ga prodati, ispričao je Jadran Gamulin za 24 sata.