Rekategorizacija

Privatnim iznajmljivačima povoljniji krediti za nove “zvjezdice”. Evo što HBOR nudi

Portal Novilist.hr

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Najniži iznos kredita bit će 20 tisuća kuna, a najviši 375 tisuća kuna, s kamatnom stopom od 2,70 posto za kredite u kunama i 2,00 posto kamate za kredite u eurima



Iako je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti stupio na snagu prije desetak dana, a u njemu je predviđena rekategorizacija objekata obiteljskih iznajmljivača koji su rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu dobili prije 2007. godine, obiteljski iznajmljivači imaju nekoliko godina da postupe u skladu s novim zakonskim odredbama, objašnjavaju u Ministarstvu turizma.


Novi je zakon predvidio da iznajmljivači koji više od deset godina nisu svoju kategoriju usluge usklađivali s novim standardima i važećim Pravilnikom o kategorizaciji to moraju učiniti radi ujednačavanja standarda smještajnih objekata. Riječ je o oko 20 tisuća iznajmljivača u Hrvatskoj koji će morati “osvježiti” svoju kategorizaciju smještaja ili će ostati bez “zvjezdica” koje označavaju njihovu kvalitetu usluge, piše Slobodna Dalmacija.


Oni iznajmljivači koji su svoje rješenje ishodili do 31. prosinca 2000. godine imaju rok od dvije godine da se usklade s postojećim Pravilnikom kako ne bi izgubili zvjezdice. Oni koji su rješenje ishodili u razdoblju od 1. siječnja 2001. godine do 31. prosinca 2004. godine za to imaju tri godine, dok iznajmljivači s rješenjima koje su ishodili nakon 31. prosinca 2004. godine imaju četiri godine za usklađivanje s postojećim standardima.




Budući da je glavna pritužba iznajmljivača vezana uz nove odredbe i rekategorizaciju bila vezana uz investicije koje će zahtijevati usklađivanje s Pravilnikom o kategorizaciji, iz Ministarstva turizma poručuju kako će za proces usklađivanja iznajmljivačima osigurati povoljne kredite za povećanje kvalitete i dodatne ponude objekata u domaćinstvu. Tako će iznajmljivačima biti osiguran Program mikrokreditiranja s povoljnim kreditnim sredstvima Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR-a) i subvencijom kamatne stope od strane Ministarstva turizma.


– Kreditna linija bit će dostupna fizičkim osobama iznajmljivačima koje imaju rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu koje se odnosi na smještaj u sobi, apartmanu, kući za odmor, kampu ili kamp-odmorištu. Najniži iznos kredita bit će 20 tisuća kuna, a najviši 375 tisuća kuna, s kamatnom stopom od 2,70 posto za kredite u kunama i 2,00 posto kamate za kredite u eurima, a sve uz rok otplate od 10 godina s počekom od godinu dana – kažu u Ministarstvu.


Iako je propisano da iznajmljivači ne mogu pružati ugostiteljske usluge osim doručka, dodano je da ako u krugu od 15 kilometara cestovne linije nema objekta registriranog za pružanje ugostiteljske usluge pripremanja i usluživanja jela, iznajmljivač koji pruža gostima uslugu smještaja može gostima, osim doručka, pružati i uslugu polupansiona i punog pansiona, piše Slobodna Dalmacija.