DECENTNO I ELEGANTNO

Pričali smo s dizajnericom koja je kreirala haljinu prve dame: ‘Htjeli smo da ne šalje nikakvu poruku, osim modne’

Sandy Uran

Za ovu svečanu prigodu Sanja Musić Milanović odjenula je svijetloružičastu haljinu dizajnerice Martine Vrdoljak Ranilović, hrvatskog modnog brenda Varteks. Pastelni ton haljine, uz smeđe salonke visokih potpetica, vrlo je dobro usklađen s nakitom, prstenom i naušnicama iz najnovije kolekcije Metamorphosis dizajnera Nenada Sovilja



ZAGREB – Na inauguraciji predsjednika Republike Hrvatske upriličenoj na Pantovčaku sve su oči bile uprte u Zorana Milanovića, ali i u njegovu suprugu Sanju Musić Milanović.


Prva dama za ovu svečanu prigodu odlučila je odjenuti svijetloružičastu haljinu s potpisom renomiranog hrvatskog modnog brenda Varteks. Kreacija iz nove kolekcije koja još nije u prodaji nosi potpis dizajnerice Martine Vrdoljak Ranilović, koja je prije Varteksa imala poznati modni brend I-GLE.


Haljina je bila usklađena s kaputom iste nijanse. Nekima se pastelni ton haljine svidio jer smatraju da je to dobar, elegantan odabir za ovu prigodu uz činjenicu da je to boja koja je u trendu i koju nerijetko za posebne prigode odijevaju i članice kraljevske obitelji te druge prve dame poput Melanije Trump. Drugi smatraju da je haljina mogla možda biti u nekoj drugoj boji, primjerice plavoj.




No, to potvrđuje dobru znanu poslovicu da je o ukusima bolje ne raspravljati. Minimalističkog kroja, kreacija potvrđuje i dobru staru tvrdnju »manje je više«, dok detalj u obliku ležerne mašne koja se veže u struku podaruje ženstveni štih.


Smeđe salonke na vrlo visoku potpeticu i nakit s potpisom Nenada Sovilja, a riječ je o prstenu i naušnicama iz najnovije kolekcije pod nazivom Metamorphosis, zaokružile su styling koji odiše sofisticiranošću. Zoran Milanović nosio je elegantno crno odijelo s tamnoplavom kravatom.


To što se predsjednički par odlučio za hrvatske dizajnere mogli bismo reći da je modno-politički korektno, te da se to i očekivalo. O tome kako je nastala kreacija za prvu damu doznali smo iz prve ruke, od kreativne direktorice Varteksa Martine Vrdoljak Ranilović.


Preporuka prijateljice


– Prije svega bih vam rekla kako sam posebno zahvalna zajedničkoj prijateljici Ani Ivančić koja nas je preporučila, mene i dizajnera nakita Nenada Sovilja.


Haljina je regularna, dakle dio kolekcije za nadolazeće proljeće-ljeto te nije posebno rađena za prvu damu. Koloristički je neutralna, jer osim što izvrsno pristaje uz ten i boju kose gospođe Milanović, htjeli smo da ne bude politički obojena i da ne šalje nikakvu poruku osim one modne, stila.


Imali smo u vidu i tamniju nijansu, ali smo se na kraju odlučili za pastelni ton, smatrajući da joj ta boja izvrsno pristaje, istaknula je Martina Vrdoljak Ranilović za naš list.


O tome što misle o kreaciji koju je prva dama Sanja Musić Milanović nosila na inauguraciji, pitali smo i renomirane hrvatske modne kreatore.Evo što nam je kazala Matija Vujica koja je u sklopu dodjele Oscara u Hollywoodu održala modnu reviju:

– Zadovoljna sam odabirom boje i kroja haljine za prvu damu. Sve je vrlo decentno i elegantno. Ona je uvijek lijepo sređena, njeguje mladenački štih te je i ovaj put zablistala. Jedino je možda frizura trebala biti malo drugačija, ali sveukupan dojam koji je ostavila na mene je jako dobar.


Sve je bilo primjereno svečanom trenutku, pa tako i izgled bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Posebno mi se svidio njezin izgled na crvenom tepihu gdje je izgledala jako šik, zahvaljujući elegantnoj haljini i pašmini.


Moglo je i drukčije


»Za drugo mišljenje« pitali smo i renomiranog hrvatskog kreatora Ivicu Skoku koji nam je rekao:


– Moram vam priznati da volim stil odijevanja prve dame, za koji bih se usudio kazati da je pomalo pomaknut. Po mome je ukusu, kao i sve dosadašnje modne kombinacije koje je nosila u različitim prigodama. Volim što nosi hrvatske dizajnere. No, kreacijom koju je odjenula za inauguraciju malo me razočarala.


Što se tiče boje, mislim da se trebala odlučiti za nešto tamnije tonove, a stekao sam i dojam kao da joj je haljina za jedan broj prevelika, iako je ta vrsta »nonšalantnog šlamperaja« sada u trendu.


Možda je sve to moglo izgledati malo drugačije za ovu prigodu.


Druga dama koja je također privlačila pažnju bila je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja se točno u podne pojavila na crvenom tepihu na Pantovčaku. Za ovu je prigodu odjenula crnu haljinu s bijelim naličjem i crne salonke na visoku petu. Neizostavan, elegantni modni detalj bila je i pašmina kojom se zaogurnula pri dolasku. Modni znalci su zamijetili da je nosila iste naušnice kao i prije pet godina, na svojoj inauguraciji.


Kolinda u svom stilu


– Što se tiče bivše predsjednice, ostala je vjerna svom stilu odijevanja te je tako bilo i ovoga puta, kao i u pogledu odabira boja. Crno-bijelu kombinaciju u više je navrata nosila, kao i kreacije čijim krojem ističe svoju vitku liniju, koju je istesala posljednijih godina. Njezina mi se frizura ne sviđa, premda ona na njoj inzistira.


Predložio bih joj novu frizuru. Dostojanstveno se oprostila od svoje dosadašnje funkcije. Sveukupan dojam je bio da je sve bilo upravo onako kako je trebalo biti za ovu inauguraciju koja nije bila pompozna, a upravo to mi se svidjelo.


Sve je bilo decentno, skromno, bez prevelike pompe, što je u skladu sa stanjem u državi, kazao je Skoko.


Pažnju je privukla i glazbena diva Josipa Lisac. Bila je odjevena u crnu kreaciju koju je upotpunila crvenim raskošnim šeširom, što se nekima možda nije svidjelo, jer ga smatraju pretjeranim modnim detaljem za ovu prigodu. No, kako je riječ o Josipi Lisac koja je poznata po svom avangardnom i ponekad ekscentričnom stilu odijevanja, onda je to bilo i očekivano.


Sve tri spomenute dame izgledale su besprijekorno, svidjelo se to nekome ili ne, a o ukusima doista ne valja raspravljati, poglavito ako je »dress code« ispoštovan.