Povijesna presuda za dužnike

Presuda Visokog trgovačkog suda: Banke svoje klijente nisu informirale o opasnostima zaduženja u francima. To će ih koštati

Hina

foto: Silvano Ježina

foto: Silvano Ježina

U odluci se navodi da su tuženici postupali suprotno odredbama tada važećeg Zakona o zaštiti potrošača, a od 7. kolovoza 2007. do 31. prosinca 2008. protivno odredbama tada važećeg Zakona o zaštiti potrošača te Zakona o obveznim odnosima.



ZAGREB – Visoki trgovački sud odbio je žalbe tuženih banaka kao neosnovane i potvrdio presudu Trgovačkog suda o ništetnosti valutne klauzule u slučaju kredita u švicarskim francima koje su banke davale od 2004. do kraja 2008. godine.


Presuda na 70-ak stranica objavljena je u srijedu na internetskoj stranici Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske koji je odbio žalbe banaka na presudu Trgovačkog suda u Zagrebu. Taj je sud u srpnju 2013. presudio u korist Saveza udruga za zaštitu potrošača “Potrošač” koji je zbog kredita u “švicarcima” tužio osam banaka – Zagrebačku, Privrednu, Erste i Steiermarkische banku, Raiffeisenbank Austria, Addiko banku (ranije Hypo Aple-Adria-Bank), OTP banku Hrvatske, Splitsku (ranije Societe General- Splitska banka) i Sberbanku (ranije Volksbank).


Visoki trgovački sud odbilo je žalbe banaka kao neosnovane i potvrdilo presudu Trgovačkog suda u Zagrebu da su tužene banke povrijedile kolektivne interese i prava potrošača, odnosno korisnika kredita time što su zaključujući ugovore o kreditima koristile “ništetne i nepoštene ugovorne odredbe u ugovorima” tako što su ugovorile švicarski franak kao valutu uz koju je vezana glavnica, a da prije zaključenja ugovora “nisu kao trgovci potrošače u cijelosti informirali o svim potrebnim parametrima bitnim za donošenje valjane odluke utemeljene na potpunoj obavijesti.”To je “imalo za posljedicu neravnotežu u pravima i obvezama ugovornih strana”, stoji u sudskoj odluci.




U odluci se navodi da su tuženici postupali suprotno odredbama tada važećeg Zakona o zaštiti potrošača, a od 7. kolovoza 2007. do 31. prosinca 2008. protivno odredbama tada važećeg Zakona o zaštiti potrošača te Zakona o obveznim odnosima.


Odluku Visokog trgovačkog suda donijelo je vijeće pod predsjedanjem sutkinje Jagode Crnokrak, sutkinje izvjestiteljice Marine Veljak i članice vijeća Branke Šabarić Zovko.


Sudsko vijeće je preinačilo dio presuda Trgovačkog suda u Zagrebu od 4. srpnja 2013. i presudilo da “svaka stranka snosi svoje troškove”.


U odluci se za svaku banku navodi razdoblje u kojemu je ugovarala takve kredite suprotno spomenutim zakonima, a radi se o godinama od 2004. do kraja 2008.


Zastupnici stranaka Snaga Goran Aleksić i Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović te odvjetnica Nicole Kwiatkowski u srijedu su na konferenciji za novinare u Saboru u povodu pete obljetnice presude kojom je valutna klauzula švicarski franak proglašena nepoštenom i ništetnom ustvrdili da će dužnici biti obeštećeni s ukupno 10 milijardi kuna.


Podsjetili su da je sudac Radovan Dobronić 4. srpnja 2013. godine presudio da je svih osam tuženih banaka ugovaralo nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o valutnoj klauzuli CHF te nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke u svim potrošačkim ugovorima o kreditu ugovorenim između 10. rujna 2003. i 31. prosinca 2008. godine.