Polarna hladnoća

Premijer u snijegom zametenim Delnicama: ‘Novi brdski zakon na redu u drugom kvartalu 2018.’

Tihana Tomičić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Novi zakon o brdsko-planinskim područjima doći će na dnevni red u drugom kvartalu ove godine, a Vlada će pomoći i sufinanciranje rada zimskih službi čiji su troškovi veliki



Premijer Andrej Plenković s ministrima Olegom Butkovićem i Damirom Krstičevićem u posjetu je Delnicama koje je pogodilo snježno nevrijeme, a visina snijega doseže metar i pol.


U Delnicama su premijera primili gradonačelnik Ivica Knežević i župan Zlatko Komadina.


Održan je sastanak Stožera civilne zaštite Grada Delnica i vodstva županijskog Stožera civilne zaštite s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem.




Župan Zlatko Komadina i zamjenik župana Marko Boras Mandić izvijestili su o zaključcima jučerašnje sjednice Stožera civilne zaštite PGŽ održanom u Gerovu na kojem je zaključeno da je, bez obzira na velike količine snijega u Gorskom kotaru, stanje redovno i nije bilo intervencija dežurnih službi (vatrogasaca, HGSS-a, policije…), a ceste su od jučer čiste i prohodne.


Župan je ponovio zahtjev za reguliranjem statusa Gorskog kotara kroz poseban zakon.


Premijer je rekao da je Zakon o brdsko-planinskom prostoru u pripremi te da očekuje prijedloge s terena kako bi taj zakon bio čim kvalitetniji.


Rekao je također da je ovdje u Primorsko-goranskoj županiji kroz spremnost svih na vremenske neprilike pokazan odličan primjer suradnje svih interventnih službi kroz Stožer civilne zaštite PGŽ.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



– Novi Zakon o brdsko-planinskim područjima doći će na dnevni red u drugom kvartalu ove godine, a Vlada će pomoći i sufinanciranje rada zimskih službi čiji su troškovi veliki. Planiramo cjelovit paket mjera za Gorski kotar, izjavio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka s čelnicima Delnica, Primorsko-goranske županije, vosjke i civilne zaštite te drugih službi u Delnicama.


– Ovo je specifično područje kojemu ćemo pristupiti s posebnim angažmanom. Vlada želi sustavno poboljšati uvjete života u Gorskom kotaru, izjavio je Plenković koji je sa službama i lokalnim vlastima obišao Delnice u kojima i dalje vladaju uvjeti snježne vijavice.


Prema riječima gradonačelnica Ivice Kneževića odluka o održavanju nastave u delničkim školama donijet će se narednih sati, ali vjerojatno narednih dana neće biti nastave.


Dječji vrtići će raditi, i sve ostale službe trebale bi normalno funkcionirati.


Delnički budžet za zimsku službu za ovu sezonu iznosi 1,3 milijuna kuna, a troškovi su se već popeli na više od 3 milijuna.