Plenković o medijima

Premijer se zbog prosvjeda novinara obrušio na Zovka: ‘Nitko nije spomenuo kako je problem počeo’

P. N.

Arhiva NL

Arhiva NL

Ovaj koji je organizirao prosvjed je i sam posezao za tužbama protiv novinara i ta dva elementa su vam bitna za kredibilitet ako ste vi nečega kolovođa", kazao je Andrej Plenković



Premijer Andrej Plenković komentirao je danas subotnji novinarski prosvjed “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!” i pritom oštro napao predsjednika HND-a Hrvoja Zovka.


– Drago mi je da ste me to pitali. Kako prvo, nisam čuo da je itko spomenuo kako je problem počeo. A počeo je tako da je predsjednik HND-a skoro fizički nasrnuo na jednu urednicu programa na HRT-u, kazao je Plenković, da bi na novinarski upit “je li baš siguran da je to tako bilo” odgovorio – rekao sam skoro.


– Ovaj koji je organizirao prosvjed je i sam posezao za tužbama protiv novinara i ta dva elementa su vam bitna za kredibilitet ako ste vi nečega kolovođa”, kazao je Plenković, a prenosi N1.




Plenković kaže da ne vidi da u Hrvatskoj postoji problem slobode medija.


“Po pitanju slobode medija u Hrvatskoj, ja tu ne vidim problem, bilo da je riječ o nekoj dnevnoj novini, portalu, televiziji ili radiju, ne vidm da tu ima neka nevidljiva ruka”, kazao je Plenković.


Na novinarsku konstataciju da se to događa na nacionalnoj televiziji, odgovorio je: “Ne bih rekao da postoji taj problem, pogledajte koliko je u programu zastupljena opozicija.”


Premijer kaže da je pročitao zahtjeve novinara koji su, između ostalog, uručeni i Vladi.


“Ja sam ih jutros pročitao, tražit ću razgovor s ministricom kulture, vidjet ćemo ima li tu elemenata oko boljeg financiranja profitnih i neprofitnih medija, može li tu biti bolje”, kazao je Plenković i poručio da se on niti Vlada ne mogu miješati u slučajeve tužbi koje su podignute protiv novinara.


Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko prokomentirao je stav premijera Andreja Plenkovića o subotnjem prosvjedu novinara.


– Drago mi je da je spomenuo kako sam skoro nasrnuo na moju urednicu, iako nisam vidio da je bio s nama u prostoriji. A kad već izlazi s takvim informacijama mogao je u maniri dobrog političara čuti i drugu stranu. Neodgovorno se ponaša prema medijima, u tri godine nije našao vremena da se susretne s nama. Služi se niskim udarcima. Ja jesam tužio prije nekoliko godina opskurne portale jer kada vas netko proglasi agentom tajnih službi naravno da ćete tužiti, ali to stavljati u kontekst ovih tužbi političara protiv novinara, među njima i potpredsjednika Sabora, nema smisla, komentirao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u N1 Studiju uživo.