Sve po pravilima

Porezna uprava oglasila se o Grmoji, Mariću i provođenju nadzora u Agrokoru

Hina

Foto: Arhiva NL

Foto: Arhiva NL

Iz Porezne uprave također ističu kako se porezni nadzor obavlja temeljem Godišnjeg plana rada poreznog nadzora.



Porezna uprava kontinuirano provodi nadzor primjene poreznih i propisa o prikupljanju doprinosa, ali utvrđene činjenice i poduzete mjere spadaju u poreznu tajnu, odgovorili su iz Porezne uprave na upit o poreznom nadzoru u Agrokoru.


»U okviru svoga djelokruga rada propisanog člankom 3. Zakona o Poreznoj upravi, Porezna uprava kontinuirano provodi nadzor primjene poreznih propisa i propisa o prikupljanju doprinosa.


Međutim, o utvrđenim činjenicama i poduzetim mjerama ne možemo dostaviti daljnje informacije zbog primjene odredbi članka 8. Općeg poreznog zakona, prema kojoj je porezno tijelo dužno čuvati kao poreznu tajnu sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku i sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom kojima raspolaže«, odgovorili su iz Porezne uprave na upit Hine je li točno da poreznog nadzora u Agrokoru nije bilo od 2007. godine te, ako nije, kada je proveden.




Iz Porezne uprave također ističu kako se porezni nadzor obavlja temeljem Godišnjeg plana rada poreznog nadzora.


»Odabir poreznih obveznika za nadzor obavlja se temeljem objektivnih kriterija na temelju procjene i analize rizika«, kažu u Poreznoj upravi.


Marić: Porezna uprava naplaćuje dugove od svih, pa i od Agrokora


Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je u petak, odgovarajući na optužbe Mostovca Nikole Grmoje da Porezna uprava nije 10 godina ušla u Agrokor, da Porezna uprava provodi sve zakonom propisane postupke i mjere za efikasnu naplatu duga svih poreznih obveznika, pa tako i Agrokora, a za dokaze za tu optužbu treba pitati onoga koji ju je iznio.


Porezna uprava u okviru svojih nadležnosti provodi sve zakonom propisane postupke i mjere za efikasnu naplatu duga svih poreznih obveznika, pa tako i Agrokora i svih njegovih sastavnica.


»Ni jedan porezni obveznik nema nikakav preferencijalni status. Procedure vrijede jednako za sve«, rekao je Marić novinarima u Hrvatskom saboru.


Ramljak: od 10. travnja porezni nadzor nije bio u Agrokoru


Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak novinarima je u petak izjavio kako od njegova imenovanja, 10. travnja porezni nadzor nije bio u kompaniji.


»Od 10. travnja do danas porezni nadzor nije bio u kompaniji. Za prije ne znam«, rekao je izvanredni povjerenik Agrokora u odgovoru na novinarski upit kako komentira današnju izjavu saborskog zastupnika Mosta Nikole Grmoje da porezni nadzor nije bio u Agrokoru od 2007. godine.


Upitan zna li je li postojao ikakav dogovor između Porezne uprave i Agrokora ili tvrtki unutar njega o odgodi plaćanja poreza, rekao je kako se on ni s kim nije dogovarao i kako nema saznanja o takvom dogovoru.


»Ja se nisam ni s kim dogovarao. Nemam saznanja o nikakvom dogovoru«, kazao je Ramljak.