Sve zbog vulkanizera

Poljski turist tvrdi da ga je policajac na Pagu lupio šakom u glavu i nazvao idiotom

Portal Novilist.hr

Foto NL, Pixsell, Screenshot

Foto NL, Pixsell, Screenshot

Derali su se na njega i prijetili mu zatvorom, a onda ga je stariji policajac, opisan kao rastom niski 55-godišnjak, imobilizirao, dok ga je mlađi udario u glavu, ispričao je Pawel P.



Poljski turist, 44-godišnji Pawel P., tvrdi da ga je policajac na Pagu lupio šakom u glavu i rekao mu da je idiot, nakon što ih je upozorio da ga je lokalni vulkanizer pokušao prevariti.


Svoje mučno iskustvo s hrvatskom policijom objavio je na Facebooku, a Index je uspio porazgovarati s njim. Potvrdio je da stoji iza svega napisanog te da ga je cijelo iskustvo uznemirilo.


Pawel P. je sa svojom djecom na godišnjem odmoru bio na Pagu, a zbog problema s gumama otišao je kod lokalnog vulkanizera. Dogovorili su se o cijeni od 500 kuna, ali kad je sutra došao po auto vulkanizer je, piše poljski turist, tražio da mu plati duplo više. Tvrdio je da se dogovor o 500 kuna odnosio na samo jednu gumu.


Muke s vulkanizerom




Poljak je na internetu provjerio koliko inače košta takva usluga u Hrvatskoj i vidio da je 1000 kuna definitivno pretjerana cijena pa je odbio platiti. Vulkanizer mu je odbio dati auto i Poljak je rekao da će nazvati policiju, a vulkanizer je rekao neka zove te je svojoj tajnici, čini se, naredio da i ona zove policiju.


Kada je Pawel P. nazvao policiju, rekli su mu da stvar dođe prijaviti u policijsku postaju na Pagu,  no čim je svojim autom krenuo u tom pravcu zaustavilo ga je policijsko vozilo. Prišla su mu dva naoružana policajca i na engleskom jeziku ga optužili da je pokušao pobjeći ne plativši račun.


Počeli su raspravljati pred drugim ljudima pored tržnice na kojoj je bila gužva pa su mu, tvrdi Poljak, policajci naredili da ih slijedi u obližnju zabačenu ulicu, pored vulkanizerske radnje u kojoj je sve započelo.


S policajcima u zabačenoj uličici


Pawel P. je inzistirao na tome da odu u policijsku postaju da bi on sve mogao prijaviti, no oni su to odbili. U zabačenoj ulici su se pojavili i vulkanizer i njegova zaposlenica, a mlađi policajac, kojeg Poljak opisuje kao 35-godišnjaka visokog oko 190 centimetara, na engleskom je počeo vikati da je turist “poljski idiot” i da je “pokušao pobjeći”.



Derali su se na njega i prijetili mu zatvorom, a onda ga je stariji policajac, opisan kao rastom niski 55-godišnjak, imobilizirao, dok ga je mlađi udario u glavu. Silom su mu oduzeli vozačku dozvolu i nastavili vikati da mora platiti 1000 kuna. Tražili su i njegov pasoš, a poljski turist je rekao da ga nema sa sobom, zbog čega su se policajci nastavili derati na njega, piše Index.


Tek kada je spomenuo da ima djecu, policajci su se smirili te su ga nakon još peripetija na kraju pustili da ode sa svojim starim gumama, koje je vulkanizer u međuvremenu vratio na auto. Vulkanizer mu je također govorio da je “poljski idiot”.


Turist je sve odlučio prijaviti policiji u Zadru, no tvrdi da ni tamo nije dočekan na profesionalan način. Na njemačkom je jeziku razgovarao s jednim policajcem u civilu, koji mu je rekao da pričeka na klupi ispred policijske postaje, dok on ne nazove policiju na Pagu. Kada se vratio, policajac je rekao da je policija na Pagu postupila ispravno jer nije htio platiti 1000 kuna te da neće sastaviti prijavu.


Ako nisi htio platiti…


Pawel P. je upitao je li ispravno što su ga udarili šakom u glavu, na što mu je zadarski policajac odgovorio: “Ako nisi htio platiti, što je drugo mogao učiniti?”. Kada je turist nastavio inzistirati na tome da podnese prijavu protiv policajca koji ga je udario, zadarski policajci su mu se počeli smijati.


Ogorčen je odustao te im je rekao da znaju sve i neka postupe po dužnosti, iako nema iluzija da su doista podnijeli prijavu.


“Bilo je očito da neće podnijeti nikakvu prijavu jer nije bilo nikakve papirologije ili potpisa”, zaključuje poljski turist svoje uznemirujuće iskustvo s hrvatskom policijom.


Iz PU zadarske rekli su za Index kako trenutno ne mogu komentirati ovaj događaj jer ne raspolažu s dovoljno informacija, ali će istražiti o čemu se točno radi. Iz vulkanizerske radionice nije bilo moguće dobiti komentar.


I dalje na odmoru u Hrvatskoj


Iz poljske ambasade Pawela su uputili na jednog od pet poljskih policajaca koji ovog ljeta rade na Jadranu u suradnji s MUP-om. Poljski policajac mu je predložio da ponovo pokuša prijaviti što se dogodilo. No, napomenuo mu je da on ne može zajedno s njime ići na policiju, jer ondje može biti prisutan samo na zahtjev hrvatske policije, ne i stranog državljanina iste zemlje. 


Pawel P. je i dalje na odmoru u Hrvatskoj sa svojom djecom, a Indexu je rekao da nema volje pokušati ponovno sve prijaviti policiji. Dodaje i kako je hrvatska obala prelijepa i da se on i njegova djeca dobro zabavljaju na moru te se nada kako je ovo bilo izolirano loše iskustvo. Ipak, želi da cijela priča bude objavljena u medijima kako bi se skrenula pozornost na nasilno i neprofesionalno ponašanje hrvatske policije.