Objasnili svoje postupanje

Policija kaže da je novinara Gordana Duhačeka privela “jer nije poštovao dogovor”

Hina

Gordan Duhaček / Foto: Filip Kos/PIXSELL

Gordan Duhaček / Foto: Filip Kos/PIXSELL



Zagrebačka policija u utorak je izvijestila da je novinar Gordan Duhaček priveden jer nije poštovao dogovor, odnosno jer na razgovor u policiju nije došao u navedeno vrijeme i javio se »točno navedenom policijskom službeniku«, već je dan ranije »ostvario informativni kontakt s policijskim službenikom na porti prometne policije«.


Odgovarajući na Duhačekove tvrdnje da se dan prije uhićenja javio u policiju gdje mu je rečeno da može putovati, zagrebačka policija tvrdi da mu je još u pisanom pozivu, koji mu je uručen i kojeg je prihvatio 14. rujna na graničnom prijelazu Županja, »točno je navedeno kojeg se datuma, u koje vrijeme, na kojoj adresi i kojem policijskom službeniku trebao javiti, a također je jasno naveden razlog i svojstvo u kojem ga se poziva«.


»Naglašavamo da su prilikom njegovog pristupanja na graničnu kontrolu u Županji bili ispunjeni zakonski uvjeti prema kojima je mogao biti odmah zadržan, ali mu je dogovorno s ovom policijskom upravom, uzimajući u obzir prekršaj za kojeg ga se sumnjičilo, omogućen ulazak u Republiku Hrvatsku, a kako bi u konkretno dogovoreno vrijeme, navedeno u pozivu, sam pristupio u službene prostorije policije u Zagrebu.




Nadalje, prilikom uručenja pisanog poziva i dogovora, u nijednom trenutku nije naveo da se u dogovoreno vrijeme neće moći odazvati pozivu, iako je već tada znao da upravo za to vrijeme ima kupljenu zrakoplovnu kartu za izlazak iz Republike Hrvatske. Naime, da je tada izrazio sumnju ili se izjasnio kako nije u mogućnosti odazvati se na taj način u službene prostorije policije, bio bi odmah zadržan te bi kriminalističko istraživanje išlo svojim tijekom«, priopćila je policija.


Ističu da, umjesto poštivanja dogovora, Duhaček »nije pristupio u navedeno vrijeme i nije se javio točno navedenom policijskom službeniku, već je tijekom nedjelje, 15. rujna, ostvario informativni kontakt s policijskim službenikom na porti prometne policije«.


»Unatoč navedenom, i na tom je mjestu i tom prilikom od službenika dobio informaciju i uputu na koji način, kada, i s kim, sukladno pozivu, mora stupiti u kontakt, a kako bi opravdao svoj izostanak.


Navedeni razgovor tijekom kojeg je dobio informaciju i uputu o postupanju dogodio se izvan administrativne zone službenih prostorija i izvan radnog vremena te se ne smatra pristupanjem po pozivu niti se smatra opravdanjem izostanka«, tvrdi policija.


»Zbog potpunog razumijevanja policijskog postupanja navodimo kako je 39-godišnjaka policijski službenik zagrebačke policije prvi puta kontaktirao telefonom 22. kolovoza ove godine te mu tom prilikom priopćio razlog radi kojeg ga zove te da je potrebno provesti kriminalističko istraživanje na što mu je 39-godišnjak odgovorio kako nema namjeru dolaziti u Hrvatsku.


Zaključujemo da se navedeni 39-godišnjak nije odazvao na način kako je navedeno u službenom pozivu, niti je svoj izostanak na propisani način opravdao. Naprotiv, iako je od kolovoza ove godine bio upoznat s provođenjem kriminalističkog istraživanja, namjeravao je otputovati iz Hrvatske preko Zračne Luke Franjo Tuđman, a gdje je i zatečen i doveden na kriminalističko istraživanje.


U službenim prostorijama Policijske postaje Trešnjevka tijekom kriminalističkog istraživanja bio je smješten u prostoriju za zadržavanja te se postupanje prema njemu nije razlikovalo u odnosu na postupanje prema drugim osobama«, stoji u priopćenju.


Policija pojašnjava i da razlog njegova dovođenja pred nadležni prekršajni sud bio »isključivo zbog činjenice da više nema prijavljeno ili važeće prebivalište u Republici Hrvatskoj niti stanuje na njenom području. To je bio jedini način da se osigura njegova nazočnost pred nadležnim sudom«, ističu u zagrebačkoj policiji.